0

Н ационалният олимпийски комитет (НОК) на Нидерландия е наредил на всички, които ще пътуват за олимпиадата в Пекин, да оставят личните си мобилни телефони и компютри вкъщи. От НОК предупреждават, че Китай може да извършва наблюдение през електронните устройства по време на игрите.

Националният олимпийски комитет (НОК) на Нидерландия е наредил на всички, които ще пътуват за олимпиадата в Пекин, да оставят личните си мобилни телефони и компютри вкъщи. От НОК предупреждават, че Китай може да извършва наблюдение през електронните устройства по време на игрите.

Според холандския вестник De Volkskrant на олимпийците ще им бъдат раздадени телефони и лаптопи, които след завръщането им от игрите ще бъдат унищожени. Те се надяват, че този ход ще предотврати възможна намеса на държавните служби в азиатската държава. Говорителят на нидерландския комитет Герт Слот отказа да обсъжда конкретни детайли, но каза, че киберсигурността е част от оценката на риска, направена за пътуването до Пекин.

В същото време от Международния олимпийски комитет заявиха, че все още няма решение на местните власти дали ще бъде допусната публика по време на състезанията от програмата на игрите.

„Знаем, че има разговор по този въпрос, за да се финализира позицията, но към този момент нямаме повече информация“, каза оперативният директор за игрите от МОК Пиер Дюкре.

На летището в Пекин, където вече започнаха да пристигат участници в игрите и журналисти, пък е отделена специална зона, затворена за други хора. Пътниците, свързани с олимпиадата, се посрещат от служители в бели защитни костюми и се подлагат на тестове за COVID-19, като се взимат и натривки от багажа им. След това биват натоварени на автобуси и откарвани по местата за настаняване с полицейски ескорт.