Страх от проверки затваря млекарници на Женския пазар
2

Страх от проверки затваря млекарници на Женския пазар

Експерти: Сирене под 7 лв. най-рисково да е имитация

Магазини за млечни продукти затварят заради страх от проверки на контролните органи. Това констатира Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) след опит да вземе проби от един от обектите на голяма българска мандра, който се намира на Женския пазар.

По време на днешната инспекция в един от магазините бяха открити имитиращи продукти, които не са предварително опаковани, съгласно изискванията на законодателството. В друг


проверяващите бяха излъгани за работното време


и обектът бе заключен под носа им. Журналистите също не бяха допуснати. В крайна сметка обаче инспекторите бяха допуснати да вземат проби. По информация на очевидци, обектът е работел преди появата на експертите от БАБХ, Комисията за защита на потребителите (КЗП), Асоциация „Активни потребители“ и представителите на млекопреработвателната индустрия.

Очаква се имитиращите продукти да бъдат спрени от продажба, а органите на областните агенции за безопасност на храните, където се намират обектите, да бъдат уведомени, за да наложат съответните санкции. Те достигат до 6000 лв., като зависят от степента на нарушенията и честотата им. Търговци и производители подлежат на глоба и за несъответствие между етикет и съдържание на продуктите.

„Съставът на продаваните продукти

ще бъде изследван в сертифицирани лаборатории,

които ще са готови с резултатите до края на тази седмица или началото на другата, направени са натривки и за нивото хигиената“, обясни д-р Райна Иванова от дирекция „Контрол на храните“ в БАБХ.

На въпрос за какво трябва да внимаваме, когато пазаруваме, експерти съветват да следим дали имитиращите продукти са опаковани или изложени в отделна витрина, както и да се пазарува от големи вериги или фирмени магазини. Цената е друг индикация за качеството на продукта. „Няма как да имате истинско сирене за цена под 7-8 лв. минимум“, обяснява д-р Сергей Иванов от Асоциация „Активни потребители“.

Целта на ежегодните проверки е да бъде установено дали има наличие на немлечни мазнини в млечните продукти и дали съответстват по физико-химични показатели на технологичните документации на производителите. Обектите бяха избрани на случаен принцип.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.