Страх ли ви е от истината, господа „Репортери“?

Страх ли ви е от истината, господа „Репортери“?

Най-важната работа на всеки журналист е да пита и да търси отговорите на всички въпроси, които са важни за обществото. Този постулат на нашата професия обаче от години е потъпкван от хора, които обикалят света зад маските на пазители на свободното слово.

Международната организация „Репортери без граници“ не обича да отговаря на въпроси. Не харесва и обществеността да знае как се „произвеждат“ печално известните им класации за свобода на печата, с които от край време се опитват да държат на каишка „непослушните“ - тези, които задават въпросите. 

Във вторник станахме свидетели на среща между министър-председателя Бойко Борисов с генералният секретар на „Репортерите“ Кристоф Делоар и отговорничката на организацията за България Полин Адес-Мевел. След разговора им зададохме най-логичния въпрос, който всеки един човек се пита – каква е представителността на техните анкети. Отговор не получихме. „Репортерите“ предпочетоха да се скрият зад безсмислени фрази как бройката на попълващите анкетите им не можела да се съобщава. Нито как се избират участниците в анкетата. 

Липсата на отговор не ни учуди – това не е новост за нас. От години ние, главните редактори на изданията от медийна група „Телеграф медиа“, търсим тези отговори от „Репортери без граници“ и все неуспешно. Досега сме изпратили две официални писма, с които настояваме за среща с представители на организацията, последвани от редица телефонни обаждания до централата на „Репортерите“ в Париж. Правили сме опит дори при наши служебни пътувания до Франция да осъществим контакт с организацията. Но такъв и до ден днешен няма. 

Сега правим нов опит – от страниците на нашите издания, които достигат ежедневно до стотици хиляди читатели. Господа „Репортери“, страхувате ли се от истината, че се криете от нас? Защо се притеснявате да се срещнете с представителите на редакционните колегии на най-тиражните вестници у нас, чиито труд ежедневно се оценява от нашата аудитория? Защо се страхувате да проведем един смислен и професионален диалог за реалната ситуация със свободата на словото у нас, медийния пазар и всички въпроси, които вълнуват вас и нас?

Липсата на отговор от ваша страна може да означава само две неща – че за вас журналистиката е само тази, която свежда глава пред корпоративните интереси на подсъдими лица и мълчи пред обществото, или че наистина сте се продали по един или друг начин на съмнителните кръгове, които от години се опитват да овладеят публичното пространство у нас. 

Как иначе да си обясним, че никога не повдигнахте темата със самопризнанията на Иво Прокопиев, направени в национален ефир, когато потвърди истинността на стенограмите „АРГО“, че „държи мейнстрима“ на медиите у нас. Или как да тълкуваме факта, че редовно ваши представители се срещат не просто с представители на „Икономедия“ и свързаните с тях издания, а с техните босове – всички до един подсъдими или скандални фигури в българското общество. Нямат обяснения и редовните ви писма в защита на същите тези подсъдими олигарси, на фона на оглушителното ви мълчание, когато техните медии произвеждат вредни за цялото общество фалшиви новини. 

Именно затова, господа „Репортери“, ви каним за пореден път на среща. Още днес. Докато не сте напуснали страната и не сте се скрили зад секретарки, които обещават, че „всички наши питания са предадени“ и скоро ще получим отговор. Ние сме тук и ви каним да се видим за един честен и прозрачен разговор, който най-накрая да свали маските и да извади истината наяве. 

Надяваме се, че не се страхувате от истината, господа „Репортери“. Защото нашето призвание е да я търсим, дори когато тя се крие зад привидностите на пазители на свободното слово. И няма да се откажем от това да я оповестяваме публично, както сме правили досега. 

Адресът на "Телеграф медиа" е ул. "Екзарх Йосиф" 119, телефон 029602243. Очакваме да се свържете с нас в удобно за вас време още днес, за да уговорим среща.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.