Стовариха камари с полски домати на борсите

Стовариха камари с полски домати на борсите

Нашият розов стигна критичните 40-60- ст за кг

В разгара на лятото зеленчуковите борси преливат от продукция, внесена на ниски цени от Полша, Македония или Турция. Това съобщи агросайтът Синор. бг. В началото на миналата седица сторичната борса в квартал „Дружба“тирове с домати от полша са стоварили маса стока.

В резултат на което цената на розовия домат падна до критично ниски нива от 40 до 60 стотинки за килограм. За това са сигнализарил земеделски поризводители от Пловдивско и Пазарджишко.

 

Дъмпинг

„Който е заложил късни сортове домати, направо гори, тъй като при този дъмпинг скоро цената на килограма ще падне до 30-40 ст., изплакали са стопани, пожелали анонимност. Себестойността за производство на розовия домат от българските фермери расте, още повече, че само за брането дневната надница е скочила на 50 лв на ден.

Пълно отчаяние

Това означава, че при срива в цените целият бранш ще бъде на загуба, затова и стопаните. Никой не разбира защо се стимулират търговците, внасящи планини от домати, а се потискат производителите.

Ромска подкрепа

Според земеделците дори програмите за реклама на български зеленчуци зад граница според тях са пълна безсмислица, защото ефектът от тях е никакъв. От пет години на изложението „зелена седмица“ в Берлин чиновниците обещават да съдействат на млади производители от Пазарджишко да продават розов домат в центъра на германската столица. И до днес обаче подобен магазин нито е отворен, нито е създадена хладилна база, която да улесни градинарите за подобна търговия. „Добре че беше една частна фирма от български роми, която ни подаде ръка и сега продаваме малки количества розов домат в Берлин“, посочиха земеделци от региона.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.