Стотникът Лонгин свидетелства за Христовото възкресение

Стотникът Лонгин свидетелства за Христовото възкресение

В светото Евангелие се разказва, че при кръстната смърт на Спасителя настанал мрак и земята се разтресла, а жителите на Йерусалим изпаднали в ужас.

Ужасил се и стотникът Лонгин, който заедно с двама войника бил на пост около Кръста, и който пробожда Христос в ребрата, съгласно изискването на закона. Той извикал: „Наистина Божи Син е бил Тоя Човек!“ Едно предание разказва, че капка света кръв от прободеното ребро на Спасителя паднала в неговите болни очи и ги излекувала.

След погребението на Иисус Христос, Лонгин пак стоял на стража - този път при Гроба Господен. Той станал свидетел на Христовото възкресение. Тогава той вече изцяло повярвал в Богочовека заедно с другите двама войници, които били с него на стража. Когато първосвещениците и старейшините еврейски предложили на войниците пари, за да говорят, че уж безжизненото тяло било взето от Христовите ученици, Лонгин не взел парите и открито свидетелствал за възкресението на Господа.

Пилат и еврейските началници силно негодували срещу него. Те не могли да се помирят с това, че Лонгин бил най-старши от войниците и дори известен на императора. Те търсели начин да го погубят. Но той не напуснал службата си приел Свето Кръщение, заедно с другите двама войници. След това отишъл в Кападокия, където успешно проповядвал словото Божие. След години се настанил в имението на баща си и там прекарвал в пост и молитва. Слухът за успешната проповед на Лонгин дошъл до еврейските началници. Те уговорили Пилат Понтийски да напише донос до императора и да обвини Лонгин в това, че той, като напуснал военната си служба, възбудил народа против Рим. Озлобените врагове на християнството всякак си стараели да убедят император Тиберий да осъди на смърт Лонгин и другите двама войници. Най-после успели. От Йерусалим били пратени войници, за да изпълнят присъдата. По заповед на Пилат главата на Лонгин била донесена в Йерусалим и хвърлена някъде вън от града.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.