Вижте колко училища изпратили в МОН заявки за безплатен лагер

Вижте колко училища изпратили в МОН заявки за безплатен лагер

Стотици училища са изпратили заявки за участите в Националната програма „Отново заедно“, по която техните ученици ще заминат на безплатен лагер. От 1 до 8 юли са одобрени още 238 училища с 6271 ученици и 664 ръководители на групи, съобщават от ведомството. След 8 юли до момента са поискали да се включат нови 140 училища. Техните документи се обработват в момента.

Кабинетът днес отпусна 997 850 лева за първите 2577 ученици, които заминават на безплатна лятна почивка. Те ще бъдат придружени от 274 учители или други педагогически специалисти. Средствата ще се разпределят между 103 училища - 95 общински и 8 държавни ,чиито заявки бяха одобрени до 30-и юни. Финансирането се отпуска по бюджетите на общините. Парите ще стигнат до училищата следващата седмица. Сумата представлява 70% от заявената от училищата обща сума на базата на подадените формуляри. Останалите 30% ще се изплатят, когато в МОН се представи по електронен път сключеният договор с туроператор. За финансирането на пътуванията на новопостъпилите одобрени заявки ще има следващо постановление на Министерския съвет.

За всеки участник в пътуването е осигурен шестдневен туристически пакет на стойност 500 лв. Офертата включва настаняване с 5 нощувки, храна, транспорт, застраховка и допълнителни дейности. Целта на програмата е да насърчи възстановяването на комуникацията между учениците и да преодолее изоставането в социализацията им заради неприсъственото обучение през последните две учебни години. Очаква се тя да помогне също за обогатяване на културата на децата и да стимулира тяхната физическа активност.

Първият етап от кандидатстването по „Отново заедно“ продължава до 31 юли. Ако след тази дата предвиденият за програмата бюджет от 15 млн. лв. не е изразходван, училищата могат да кандидатстват отново с до общо 165 участници до 1 септември или до изчерпване на финансовия лимит.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.