0

В арненските спасители са помогнали на 250 - 300 души, изпаднали в кризисни ситуации в морето през отминалия летен сезон. Това съобщи шефът на спасителите по варненските плажове, Дирон Ръсовски. 

Варненските спасители са помогнали на 250 - 300 души, изпаднали в кризисни ситуации в морето през отминалия летен сезон. Това съобщи шефът на спасителите по варненските плажове, Дирон Ръсовски. 

Около двама - трима души в опасност са били вадени от водата по плажовете във Варна всеки ден от средата на май до края на септември, уточни той, цитиран от сайта novavarna.net. Два са инцидентите с жертви през това лято.

Единият е от 3 август, когато в морето при Втора буна на варненския плаж се удави 35-годишен мъж. Той влязъл във водата при червен флаг, опитвайки се да спаси няколко деца в неохраняем участък, но е повлечен от мъртвака.

Вторият случай с фатален край е от 13 август на Централния плаж в града. Тогава се удави 14-годишно момиче от Варна, а след продължително издирване тялото му беше намерено на следващи ден. Трагедията се случи, след като въпреки предупрежденията на спасителите, група деца влиза при червен флаг в бурното море.

Около 60 спасители са работили на варненските плажове през това лято. Основният и традиционен проблем, с който те се сблъскват, е неспазването на флаговата сигнализация и предупрежденията да не се влиза при опасно и бурно море. Не са редки и случаите на физическа и вербална саморазправа на плажуващите със спасителите, които ги предупреждават за опсностите в морето и се опитват да ги спрат да не посъпват безразсъдно. “

Спасителите имат ограничени възможности. Те не са Батман и Супермен и не могат да помогнат на всички, за които правилата за безопасност не важат. Според спасителите, летовниците у нас масово не спазват правилата и за да се преодолее това, е необходимо засилено полицейско присъствие.

За създаването на плажна полиция от години настоява и  старши спасителят на варненския плаж Георги Есов. „Аз и колегите ми нямаме нито правомощията, нито силите да изкарваме от морето насила безразсъдните летовници, половината от които са често пияни и дрогирани“, коментира препатилия морски вълк.