0

С тотици любители от цяла България на приготвяния по тайна рецепта пелин се наредиха на опашка пред избите на баш-майсторите в старозагорското село Змейово, за да сложат на трапезата си от елексировата напитка по Коледа.

Стотици любители от цяла България на приготвяния по тайна рецепта пелин се наредиха на опашка пред избите на баш-майсторите в старозагорското село Змейово, за да сложат на трапезата си от елексировата напитка по Коледа.

Стотици любители от цяла България на приготвяния по тайна рецепта пелин се наредиха на опашка пред избите на баш-майсторите в старозагорското село Змейово, за да сложат на трапезата си от елексировата напитка по Коледа.

Сред пристигналите с дамаджани и пластмасови бутилки в багажниците на автомобилите имаше дори сърби и румънци, които чули за питието от свои приятели.

Опашките се образуваха часове преди старта на провеждащия се за дванадесети път в селото празник на пелина, в който 16 производители  влязоха в единоборство за короната.В журито с председател дългогодишния енолог Иван Чардаков за пръв път бе включен и нотариус.

Сред традиционните участници беше хореографът Васил Герлимов, който пристигна дегизиран с костюм на Дядо Коледа, а двукратният победител в надпреварата , строителният предприемач Валентин Вълев този път се отегли в страни, за да стори „път“ на съпругата си.

За разлика от предни години този път стартът бе даден не с изстрел от черешово топче , а с водосвет, отслужен от предстоятеля на тукашния храм „Свети Николай Мирликийски“, в който през далечната 1831 година монахът Харитон е направил първия известен препис на паисиевата „История славяноболгарска“.

Около 4,5-5 тона от дъхавата напитка се приготвят годишно в избите на змейовци като всеки от майсторите – пелинджии пази в дълбок секрет какви точно билки подрежда помежду пластовете дюли и ябълки преди да ги залее със старо вино в 200-литровите бъчви, коментира кметът Стоян Трифонов, който за да няма съмнения в избора на журито не представи за дегустация от своето производство, но пък извади бъчвичка, за да почерпи гостите.

От няколко години цената на пелина държи цена от 5 лв за литър, отделни производители обаче са отчели инфлацията и вече продават с по левче по-скъпо. Около 250 дка са лозовите масиви в землището, по-голямата част са собственост на един от местните жители, тукашните с носталгия припомнят времената когато е имало над 2 220  дка. Историята разказва, че за пръв път в Змейово се е произвел пелин през далечната 1919-а година, питието наложил тогава първомайсторът  Стоян Христов Найденов, който продължил традицията чак до смъртта си през 1968-а. За да се помни името му преди няколко години жителите сложиха на фасадата на дома му нарочна плоча.

Според познавачите тайната на произвеждания в някогашното село Дервент насред Средна гора пелин била, че гроздето вирее на 420 метра надморска височина, а околните гори и поляни са пълни с билки, които придават невероятният му аромат. 
Тукашните майстори настояват, че по три неща се разпознавала стоката им:сладяла на небцето, горчала на гърлото и и парела на стомаха. Задължително към глътките пелин се прибавяли хапки от тънки мезета-прясна сланинка с кожичката, цвръкнати на жар наденици и крехки свински ребърца с много подправки.

По думите на Валентин Вълчев за да станел истински пелинът се слагали до 17 различни билки, сред тях най-ценната била т.нар. „камшик“.

Докато вървеше дегустацията на сцената излязоха  над 20 фолклорни състава от Стара Загора и околните селища, които откликнали на поканата на змейовското читалище „Пробуда 1928“ със секретар Емилия Петкова да направят празника още по-пъстър и весел.