Стотици петричани посрещнаха Воскресение пред заключен храм
2

Стотици петричани посрещнаха Воскресение пред заключен храм

Стотици петричани от западната част на южния град, както и от околните села посрещнаха Великден пред заключената порта  на храма „Света Петка“:

„Такова нещо никога не се е случвало досега. Тук аз съм кръщавана, тук сме кръстили и децата си", възмутена коментира петричанка, която с още няколко стотин миряни е чакала до 1:00 часа след полунощ на Великден  да дойде свещенослужител, за да отключи катинара на църквата и да отслужи Воскресението на Спасителя. Подиграха се с нас, унизиха ни, чакахме с часове за литургия, но никой свещеник не дойде,“ допълни жената.

Нито имаше литургиям нито църковната камбана възвести Воскресението на Христос. Стотици миряни останаха омерзени от катаклизмите в петричката духовна епархия, хората така и не дочакаха благодатния огън и натъжени си отидоха. Хората се питаха къде е новият епархийски наместник отец Павел, който отговаря за дежурствата на свещениците.

Припомняме, че преди около месец  дългогодишния епархийски наместник отец Ангел Кочев беше освободен и на негово място Неврокопският митрополит Серафим постави по-младия отец Павел. Петричани възнегодуваха за това решение и отзоваването на уважавания от тях отец  Ангел Кочев и няколко седмици не стъпиха в главната черква „Света Богородица“, където отец Ангел служеше над 40 години.. Тази реакция на миряните  принуди  владиката дядо Серафим да коригира своето решение и върна отец Кочев да служи в „Света Богородица“, но остави като епархийски наместник поп Павел.

Петричката църква „Св. Петка“ е част от манастир и се намира в северното подножие на Беласица планина и в западните покрайнини на град Петрич. Началото манастира е поставено през 1912 г. с построяването на черквата „Св. Петка“. Според преданието изборът на мястото за съграждане на обителта е бил предшестван от странно знамение. Още по турско, един местен овчар като пасял овцете си видял сияние, идващо от къпинов храст, така че то озарявало цялата околност. Приближил се и какво да види – в храста икона, а около нея трънливи клонки под формата на венец. Овчарят съобщил тези свои видения на турски чиновник, но последният решил че бедният човечец не е на себе си и наредил да го затворят в Струмишкия затвор.  Не след дълго чиновникът се поболял и тогава се сетил за овчаря и го освободил. Отишли двамата при посоченото място и открили иконата. Тогава, вече убедил се в правотата на българина, турчинът помогнал за изграждането на черква, на мястото на храста в който била открита иконата. И така, впоследствие около църквата се оформил днешният манастир.

Манастирът „Св. Петка“ представлява комплекс от черква, жилищни и стопански постройки и параклис „Св. Мчца Неделя“. Манастирският храм е еднокорабна, едноапсидна, безкуполна и с притвор сграда, с камбанария над входа. Неделима част от манастирския ансамбъл е и вековното дърво в двора.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.