0

П о-малки количества мед са произведени през това лято в област Добрич, съобщи Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела Добрич 1946“.

По-малки количества мед са произведени през това лято в област Добрич, съобщи Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела Добрич 1946“.

Основната причина, според него, е масовия мор по пчелните семейства. Още през пролетта пчеларите алармираха за синдрома на празния кошер, като посочиха, че пчелите или са изчезнали, или са измрели. Тогава стопаните констатираха от 50 % до 80 % поражения по пчелините.

Наполовина

Самият Галин Георгиев е в бранша от 13 години. От 140 пчелни семейства, тази година са останали 70. „Така и не се разбраха причините за масовия мор по пчелите. Не се извърши необходимото изследване, а и аз не съм убеден, че в университетите, където се изучава пчеларство, има научно звено и техника за подобно нещо. През тази година добивите от едно пчелно семейство са нормални, макар че пропуснахме някои от пашите. Заради намаления брой пчелни семейства обаче, произведеното количество мед ще е с 30-40 на сто по-малко от миналата година“, уточнява пчеларят.

Последен

Заради масовия мор по пчелите близо 15-20 процента от пчеларите напълно са се отказали от производството на мед. „Има колеги, които работят по програми и, след като изтекат договорите им са категорични, че се отказват. Подкрепа от Министерството на земеделието към пчеларството няма. Нашият бранш е последен в МЗХГ, докато в другите държави е приоритет. Затова моята прогноза е, че пчеларството в България няма бъдеще. Масово потомствени пчелари, които издържат семействата си с този вид труд, се отказват“, казва още Галин Георгиев.

В Добруджа е добит мед от липа, лавандула, слънчоглед и малко рапица. Заради студовете през пролетта и ранното лято е изпусната пашата от акацията. По-слабите пчелни семейства също не успяха да съберат прашец.


Сделки

Към момента сделки с мед няма. Вземат се само проби от меда, а самите сделки по изкупуването ще започнат в края на седмицата. Цените на меда реагираха на по-малкото количество произведен мед и са по-високи от миналата година. Килограм мед букет в момента се изкупува на 5,20 – 5,50 лв.; липата и лавандулата са по 6,20 лв.; акацията – по 10 лв. За сравнение, миналата година букет мед се купуваше за 3,40 – 3,60 лв.

По-високи са и цените на дребно. Буркан мед букет се продава за 9 лева, липата – за 10 лв., акацията – за 14 лв.

Българинът яде ли мед? Когато се разболее, казва Георгиев. Единични са клиентите, които купуват целогодишно мед. Повечето търсят продукта, когато времето се влоши и започват простудните заболявания.

Снимки Фейсбук