Стопани получават 100 млн. лева за напояване по Плана за възстановяване

Стопани получават 100 млн. лева за напояване по Плана за възстановяване

100 млн. лева са предвидени за напояване и по-ефективно използване на води в последния вариант на частта „Устойчиво земеделие“ от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), от които ще могат да се възползват земеделските стопани директно. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на видеоконферентна среща с представители на браншови организации в сектора, предават от ресорното ведомство.

Той уточни, че бюджетът на проект „Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство“ нараства със 150 млн. лева. По този начин безвъзмездната

финансова помощ за секторите селско и горско стопанство ще бъде над половин милиард лева.

Причините за актуализацията са свързани с ограничените времеви срокове за извършване на  всички необходими действия, включително кумулативна оценка на въздействието върху околната среда и оценка от ИА „Одит на средствата от Европейския съюз“.

 „Чрез обособено ново направление „Инвестиции, свързани с ефективно управление на води в земеделските стопанства“ във Фонда фермерите директно ще могат да кандидатстват за инвестиции в  поливни системи, системи за капково напояване, инсталации за дъждуване и други системи за ефективно използване на водния ресурс в процеса на напояване, инсталации за пречистване и рециклиране на отпадни и входящи води, повторно използване на води,оборудване/съоръжения за прилагане на иновативни технологии за пестене на вода, съоръжения за съхраняване на вода“, информира аграрният заместник-министър.

Освен за ефективно управление на води, със средства от Фонда ще се насърчават инвестиции и в още три направления- инвестиции в технологична и екологична модернизация, в центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци, а също и такива за изграждане/реконструкция и оборудване на животновъдни обекти за отглеждане и преценка на мъжки разплодни животни. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.