Стопани подават заявления за помощ за пропаднали площи от 2 ноември

Стопани подават заявления за помощ за пропаднали площи от 2 ноември

От 2 ноември 2020 г. започва прием на заявления по Схемата за държавна помощ за компенсиране на загубите на земеделски стопани, причинени от природни бедствия или неблагоприятни климатични условия през 2020 г. Документи се подават в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ до 18 ноември 2020 г. . Утвърденият финансов ресурс по схемата е 4,7 млн. лв., а средствата ще бъдат изплатени до 18 декември. Това съобщиха от пресцентъра на разплащателната агенция. 

За субсидия могат да кандидатстват земеделски стопани, които притежават констативни протоколи за 100 % унищожени площи със земеделски култури, вследствие на суша, измръзване, слана, градушка и други климатични събития.

С държавната помощ ще се компенсират до 80% от производителните разходи за отглеждане фуражни и технически култури, плодове, зеленчуци и етерично-маслени култури през изминалата стопанска година. Обезщетението за зърнено-житни и зърнено-бобови култури е до 20 на сто. Земеделски производители, които не са застраховали площите си, ще разчитат на половината от полагащата се помощ за съответната култура.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.