За две населени места в Русенска област са получени сигнали, че в тях има стопани, които са скрили прасетата си и не са ги умъртвили доброволно. Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков на днешното заседание на епизоотичната комисия.

Той уточни, че сигналите са за малък брой прасета, отглеждани в стопанства тип „заден двор“. Предстои да бъде извършена проверка, след което информацията ще бъде оповестена.

Първоначалната дезинфекция в свинекомплекса в село Голямо Враново ще приключи тази сряда. Животните в този обект бяха умъртвени окончателно миналия понеделник при обявено огнище на африканска чума месец и половина по-рано, тъй като управата се бореше да запази част от поголовието.

Почистването на помещенията в другите засегнати в областта индустриални ферми все още не е завършило. Според д-р Дяков това е продължителна дейност, тъй като обектите са на голяма площ и с по 40 сгради.

Извършени са проверки за укрити животни в 89 стопанства тип „заден двор“ от общо 787-те в областта, които получиха по 300 лева помощ за дезинфекция. Не са установени нарушения.

Няма нови огнища на болестта. Русенска област, в която бе съсредоточено 20 на сто от промишленото свиневъдство у нас, е най-силно засегнатата от африканската чума. Избити бяха над 85 000 животни само в трите най-големи поразени индустриални ферми – в селата Николово, Бръшлен и Голямо Враново.

От централата на БАБХ в София уточниха, че в цялата страна се правят проверки за други случаи на укриване на животни, които е трябвало да бъдат евтаназирани от стопаните им доброволно. Резултатите от тях ще бъдат обявени към края на месеца.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

3,5 млн. лв. повече за залесяване до края на годината

Общо 10,3 млн. лева или с 3,5 млн. лв.повече от миналата година са предвидени за залесяване през 2020 г. от фонд „Инвестиции в горите“. С тези средства се предвижда да бъдат посадени общо 9 439 декара гори, съобщи БГНЕС.

Изнасяме 64 млн. литра вино годишно

България изнася 64 млн. литра вино годишно, съобщи Димитър Андреевски от Изпълненителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) по време на дискусията "Винено-кулинарен туризъм: състояние и перспективи за развитие". За миналата година произведеното количество вино е над 9 млн. литра.

От 16 март до 10 април приемат заявки за субсидиране на строеж на изби

Винарските изби ще могат да кандидатстват от 16 март до 10 април 2020 г. по мярка „Инвестиции в предприятия“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019 - 2023 г., съобщиха от ДФ „Земеделие“.