0

З емеделските стопани ще подават заявления по помощта за COVID-19 в 249 общински служби по земеделие (ОСЗ) по разпореждане на министъра на земеделието проф. д-р Христо Бозуков. Приемът по мярката стартира на 8 ноември и ще продължи до 26 ноември 2021 г. (включително). Целта е  земеделците да бъдат улеснени при подаването на документите, а също и да се избегне струпването на хора във връзка с усложнената епидемична обстановка в страната.Това съобщиха от земеделското ведомство. 

Земеделските стопани ще подават заявления по помощта за COVID-19 в 249 общински служби по земеделие (ОСЗ) по разпореждане на министъра на земеделието проф. д-р Христо Бозуков. Приемът по мярката стартира на 8 ноември и ще продължи до 26 ноември 2021 г. (включително). Целта е  земеделците да бъдат улеснени при подаването на документите, а също и да се избегне струпването на хора във връзка с усложнената епидемична обстановка в страната.Това съобщиха от земеделското ведомство. 

В указанията, утвърдени и разписани от земеделския министър, е посочено, че за да кандидатстват по схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19“, земеделските производители трябва да подават заявленията си в ОСЗ на МЗХГ по постоянен адрес на физическото лице или едноличния търговец и по седалището на юридическото лице. Те могат да внасят документи

лично или чрез упълномощено лице

след представяне на нотариално заверено пълномощно. 

Заявлението за подпомагане ще се генерира автоматично в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) в два екземпляра и ще се подписва от кандидата или упълномощеното лице. Датата на разпечатване и подписване се счита за дата на подаване на документите за подпомагане в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).  При констатиране на несъответствия от страна на ДФ „Земеделие“, служител ще се свърже с кандидата. До 30 ноември кандидатът следва да отстрани откритите несъответствия. В случай, че той не се яви в указания срок, се счита, че няма подадено валидно заявление за подпомагане.

Припомняме, че бюджетът по схемата е в размер на до 72 млн. лв. Фермерите, които отглеждат едри и дребни преживни животни, ще бъдат подкрепени с до 37,5 млн. лв. На пчеларите се предоставят 5 млн. лв. за обезпечаване грижите за пчелните семейства. Производителите на плодове и зеленчуци ще бъдат подпомогнати с до 29,5 млн. лв.

Субсидиите ще бъдат изплатени най-късно до 10 декември 2021 г.   

Право на подпомагане имат земеделски стопани, отглеждащи едри и дребни преживни животни, пчелни семейства и плодове и зеленчуци, които са регистрирани земеделски стопани. Те трябва да отговарят на определението за малки и средни предприятия и да не са обявили несъстоятелност.