„Столипиново” слага камери за боклука

„Столипиново” слага камери за боклука

Жителите на квартала искат да видят кой изхвърля нерегламентирано смет извън казаните и дали се спазва графикът за изхвърлянето

Жители на пловдивския квартал „Столипиново” се обединяват около идеята да купят и монтират за своя сметка камери из района. Така те ще могат да проследяват кой изхвърля боклук извън казаните, а така също и дали от общинската фирма „Чистота” спазват графика за почистване на района.

Инициатор на това да се сложат камери е Абдулсамет Вели, който от много години недоволства от купищата със смет в района. „Първата камера я купих аз и я сложих на ул. „Крайна”. Втората е купена от съкварталец и се намира на ул. „Ландос”, казва той. Според тях местата на камерите ще бъдат сменяни, за да има проследяемост, а нарушителите да бъдат давани със снимки и видео на компетентните органи за налагане на санкции. „Първата камера е вече закупена и работи на ул. „Ландос”. Тази седмица ще засичаме почиства ли се боклукът по тази улица. Другата седмица ще е на друго място. Ако успеем да закупим още камери, ще ги монтираме навсякъде, където има боклуци”, пише той в социалните мрежи.

Преди броени седмици Вели подаде сигнал до прокуратурата заради купищата боклук около блока му. Той и семейството му живеят от над 11 години във Франция, но когато всяко лято се прибира у дома, се възмущава от мръсотията, лошия въздух и миризмите в „Столипиново”. По думите му тоновете боклуци в квартала са опасни за здравето на хората там, но в същото време навсякъде другаде из Пловдив било чисто.

„Казаните за смет в района са малко и като се препълнят, хората си изхвърлят боклуците извън тях. Идват и камиончета от другите части на Пловдив, за да хвърлят при нас боклуците си”, се жалят още столипиновци.

„Плащаме си данъците, защото имам жилище на ул. „Крайна” в „Столипиново”, но когато се прибера, е мръсно. Почти навсякъде в квартала казаните за смет са препълнени, а миризмата от боклуците е нетърпима. Подадох молба в „Чистота” за некачествената им работа и молба за контрол на работниците им в района, но вместо писмен отговор, получих покана да се срещна с техен служител. Когато се видяхме, той ми отговори: „Вашите са невъзпитани”, разказва Вели. По думите му друг проблем е, че от 12-13 юли насам боклуците из квартала системно били палени.

„Димът затруднява дишането на хората в района. Аз съм с астма и една нощ, като се събудих, буквално не можех да дишам”, обяснява още той. Преписката в прокуратурата по неговата жалба е прекратена поради липса на доказателства за извършено престъпление от общ характер, след което той и хората от района са решили да уведомят РИОСВ и да купят камери за видеонаблюдение.

Междувременно жителите на квартала предприеха и друга инициатива - със собствени средства започват да ограждат нерегламентираните сметища, като целта им е мръсотията и миризмите да не достигат до домовете им. Повече вижте в следващото видео:

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.