Столичното РЗИ с над 1200 проверки в училища и забавачки за COVID мерките, само 3 нарушения

Столичното РЗИ с над 1200 проверки в училища и забавачки за COVID мерките, само 3 нарушения

Столичната регионална здравна инспекция е извършила над 1200 проверки в училища и детски градини за спазването на противоепидемичните мерки, съобщиха от там за „Монитор”. Школата са били изрядни, докато в три забавачки били установени нарушения.

В детските градини в столицата са извършени близо 500 проверките от служители на здравния инспекторат. „В хода на три от проверките, осъществени в детските градини и ясли е констатирано неспазване на въведените противоепидемични мерки, вкл и завишен брой на деца в групите, за което на отговорните лица са връчени предписания и/или са съставени актове за административно нарушение.”, посочиха от СРЗИ.

Служители на инспектората са посетили и над 770 столични училища с цел оценка на състоянието на материално-техническата им база и указания по насоките за работа в условията на COVID-19 през настоящата учебна година. „На ръководствата на учебните заведения са дадени препоръки за спазване на здравните изисквания и всички въведени противоепидемични мерки”, посочват от РЗИ. Освен рутинните проверки, от столичния здравен инспекторат са реагирали и на 7 сигнала за неспазване на противоепидемичните мерки след старта на учебната 2020/2021 г. Училищата обаче били изрядни и здравните инспектори не са открили нарушения. „При извършените от началото на новата учебна година до момента проверки, включително и по постъпили в инспекцията сигнали за неспазване на въведени противоепидемичните мерки, не са предприемани административно – наказателни действия.”, уточниха от СРЗИ.

„Държавният здравен контрол се извършва системно, без предварително уведомяване и насочено при постъпили жалби и е в съответствие с действащото законодателство и указанията на Министерство на здравеопазването. Основната цел на контрола е предотвратяване на възможни рискове за здравето на населението. По този начин проверките са в зависимост от степента на риска на съответната категория обекти и при спазване на определената минимална кратност.”, посочват още от СРЗИ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.