Столичното парно на път да стане държавно (ОБНОВЕНА)

Заради натрупаните огромни дългове

Столичното парно на път да стане държавно (ОБНОВЕНА)

БЕХ поема нови 121 млн. лв. от борчовете за газ на общинското дружество

Столичната топлофикация е на път да стане част от държавния Български енергиен холдинг (БЕХ). Това стана ясно от брифинг в министерството на енергетиката, в който взеха участие зам.-министърът Мирослав Дамянов, изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов и Валентин Николов, председател на УС на БЕХ.

„Ще предложим да бъде създадена работна група за оценка на


възможните варианти за дългосрочно решаване на проблема


и евентуалното придобиване на собственост от БЕХ в „Топлофикация“, каза председателят на БЕХ. Николов прогнозира до края на годината да има ново натрупване на дълг от "Топлофикация-София" към "Булгаргаз". По думите му, към 21 октомври дружеството, собственост на Столична община, е натрупало борчове към БЕХ за 719,4 млн. лв. Сумата е без новата цесия за 121 млн. лв., която ще стане факт в следващите ден-два. За последните 12 години холдингът е поемал борчове на "Топлофикация-София“ многократно. Първата е през 2009 г. и не стойност 214 млн. лв., а последната през 2020-та - за 99 милиона.

Причината е БЕХ отново да поеме дълг на затъналото софийско общинско дружество е, че


по този начин спасява „Булгаргаз“,


който е част от холдинга и та трябва спешно да предплати на „Газпром“ доставките на синьо гориво за ноември. В понеделник изтече срокът, в който "Топлофикация-София" трябваше да издължи просрочените 131 млн. лв. на "Булгаргаз".

Във връзка с варианта БЕХ да влезе в собственост на столичното парно, шефът на БЕХ каза още, че холдингът има финансовата възможност да осигури необходимите средства за нужните инвестиции в „Топлофикация-София“. „Печалбата ни за първите 9 месеца на годината е над 700 млн. лв., при 134 милиона за същия период на 2020-та. Имаме самочувствието да управляваме добре“, добави той.

Зам.-министър Дамянов от своя страна припомни, че проблемът с "Топлофикация" е от години и има граници, които не трябва да бъдат прекрачвани. Той подчерта, че няма риск София да остане през зимата на студено. „Не можем да позволим двумилионен град да остане без отопление, защото това


би имало негативен ефект върху целия енергиен баланс на страната.


Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов изказа възмущение от грубия език използван към дружеството на проведен брифинг на СОС. Заяви, че обвиненията на брифинга са несправедливи и обидни, а изнесената информация не отговаря на истината. Отрече договорът с "Топлофикация" да е феодален, каквито обвинения са били отправени от общинари. Каза още, че "Булгаргаз" не нагнетява напрежение, а се опитва да намери решение, за да не се спират доставките на всички клиенти.

В понеделник стана ясно още, че за октомври общинското дружество е платило 20 млн. лв. от дълговете си към „Булгаргаз“. „От 30 млн. лв. приход на "Топлофикация" за октомври 20 млн.лв. са били платени на "Булгаргаз". Редно е тук да няма спекулации, дългът към "Булгаргаз" се обслужва редовно, над 75% от задълженията за тази година са обслужени“, каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

„Топлофикация-София“ стана 100% общинска от средата на 2010 г..

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.