Столично школо постави дезинфекциращи UV лампи в класните стаи

Столично школо постави дезинфекциращи UV лампи в класните стаи

UV лампи за дезинфекция на въздуха и повърхностите са поставени във всички класни стаи и физкултурния салон на 28-о СУ „Алеко Константивно“ в София. Това сподели пред "Монитор" директорката на  школото Станимира Стоева.

Дезинфекцията ще се извършва четири пъти дневно – сутрин, в първото голямо междучасие, между двете смени и следващото голямо междучасие.

Нововъведението не е във връзка с COVID-19, но ще подпомогне да се ограничи разпространението на вируса. „Миналата година имахме много ученици и училите, които боледуваха в рамките шест месеца. Затова започнахме да търсим варианти, с които да спрем разпространението на бактериите“, обясни Стоева. След разговор с лекар от столична община от училището се свързват с официалния дистрибутор, предлагащ иновативни лампи за UV-C дезинфекция. От там ги консултират кой вид лампи да се монтират в класните стаи и кой вид за физкултурния салон. Уредите вече са поставени, но ще стартират работа следващата седмицата, тъй като трябва да бъдат поставени датчици за движение. Така лампите ще могат да спрат работа, когато някое дете влезе в стаята и ще избегне контакт с UV лъчите.

Новата придобивка е закупена благодарени на икономиите по бюджета по време на затварянето на училищата след средата на май миналата учебна година. За 25 лампи в класните стаи и една голяма преносима във физкултурния салон от школото са дали 20 000 лв. Поддръжката им също не излиза скъпо. Смяна на изгоряла лампа в класната стая в 25 лв, а във физкултурния салон – 50 лв. Според Стоева новата придобивка ще помогне и да не се хабят почистващи материали и труда не хигиенистките.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.