Столичните забавачки отварят само в пълен състав, малките групи – неприложими

Столичните забавачки отварят само в пълен състав, малките групи – неприложими

Вариантът детски градини да заработят с малки групи е неприложим в София, тъй като няма как да бъдат подбрани децата, които да ги посещават. Това заяви пред БНТ зам.-кметът по образование, култура, вероизповедания, младежки дейности и спорт на Столична община Тодор Чобанов. Забавачките могат да отворят врати само в пълен състав.

Чобанов обясни, че от общината не могат да издадат разпореждане за отваряне на детските градини и ясли без указания на здравния и образователния министър. „Имаше консултации с техните администрации, обсъждаха се различни варианти, включително и поетапно отваряне с по-малки групи. Искам да подчертая, че в София такова нещо е невъзможно, тъй като няма как да изберем кои деца ще посещават тези групи. Единственият реалистичен сценарий е нормално отваряне с пълен състав на групите. Това може да стане, когато ни разпоредят здравните власти”, заяви зам.-кметът. Той посочи,  че броят на децата в системата е около 44 000. „Няма критерий, по които от 20-30 деца в група да бъдат избрани 10, които да посещават една по-малка група”, допълни Чобанов.

Зам.-кметът допълни, че и здравният контрол на входовете ще се засили. „Ще следим много стриктно, когато отворят градините, на входа децата да бъдат проверявани и ще въведем всички мерки, които здравната администрация ни постави в съответните указания за това как ще бъдат отваряни градините и как ще се работи”, обясни той.

Още преди да се заговори за отваряне на забавачките от общината са ги посъветвали да вземат необходимите мерки за защита. „Ние сме изпратили още преди месеци указания на градините да се сдобият с необходимите им количества предпазни материали и дезинфектанти, така че когато започне реалната дейност да имаме възможност да гарантираме най-високото ниво на здравна защита”, посочи зам.-кметът.

Според Чобанов, няма да има проблем детските градини да закупят необходимите предпазни средства от бюджета си. „За момента смятаме, че в резултат на тази принудителна пауза от два месеца детските градини имат акумулирани достатъчно икономии от издръжка, така че могат да си позволят да закупят всички необходими материали”, посочи зам.-кметът. Ако се окаже необходимо да бъдат подкрепи допълнително, от столична община ще осигурят средства, за да не се притесняват родителите. „Детските градини ще имат достатъчно възможности за дезинфекция и осигуряване на необходимата здравна защита”, каза още зам.-кметът. Той не смята, че ще се събират пари от родителите за дезинфектанти, но ги призова да подават сигнали, ако има такива случаи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.