Столичните забавачки отварят на 26-ти май

Столичните забавачки отварят на 26-ти май

Детските градини в столицата ще отворят врати на 26-ти май. Това заяви зам.-кметът на София Дончо Барбалов и допълни, че формално няма да има намаление на броя на децата в групите.

„Ние не очакваме всички родители да пуснат децата си на градина и ясла. Лимитът е съответно 25 деца за градина и 20 за ясла. Очакваме по-малко в началото”, посочи Барбалов. Той призова родителите да преценят дали е необходимо да пуснат децата си на забавачка. Директорите пък ще проверят каква е нагласата им за това. 

Детските градините градини ще трябва да дезинфекцират, да поддържат дейността в учебното заведение, да проветряват, да почистват 4 пъти. Малчуганите ще се проверяват входовете. Медицинските лица ще имат и безконтактен термометър, като по тяхна преценка температурата на всяко хлапе може да бъде премерена.

Родителите им пък трябва да подпишат декларация за информирано съгласие, с която посочват, че ще мерят температурата им вкъщи. Тя не трябва да надвишава 37,3 градуса. Така не трябва да носят и медицински бележки. Родителите трябва да уведомят детската градина, ако са имали контакт с болни предходните две седмици.

Ако някое дете или персонал развие симптоми през деня, то те ще бъдат изолирани в отделна стая. Родилите на малчуганите ще бъдат извикани, а личните им лекари ще бъдат уведомени, а при необходимост и РЗИ. След това се прави тест на детето, за да се проследи дали то е болно от коронавирус, или настинка. „Докато излязат резултатите се прави дезинфекция на помещението, където е било отделено детето. При положителен резултат, се прави цялостна дезинфекция на помещенията в градината. С органите на РЗИ се реагира, за се поставят под карантина децата и възрастните, които са били в контакт със заразеното дете.”, посочи Барбалов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.