Столичните ученици в грипна ваканция, учителите също почиват (ОБЗОР)

Столичните ученици в грипна ваканция, учителите също почиват (ОБЗОР)

Отсъствията в детските градини се извиняват служебно

Учениците в София няма да влязат в класните стаи в понеделник, заради обявената грипна ваканция 4-ти февруари. Всички 273 столични училища ще се напълнят с деца чак на 6-ти февруари, тъй като 5-ти пък е неучебен заради края на учебния срок.

Така чинове остават празни 12 дни. Учителите им също ще почиват , тъй като те могат да използват предвидените за извънредни ситуации 5 дни платен отпуск.

Според Колективния трудов договор учители, директори, зам.-директори, педагогически съветници, които са членове на синдикалните и работническите организации, ще имат възможността да използват платен отпуск, който е извън фиксираните 56 дни за годината. Това обясни пред „Монитор“ председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България и директор на 119-о СОУ Диян Стаматов. Той уточни, че за да излезе един директор в отпуск, то той трябва да намери на кого да остави своята работа. Това обаче не е задължително да е някой от неговите заместници, а може да бъде всеки един учител.

Всички учители и директори, които не членуват е синдикалните и работническите организации, обаче ще трябва да използват някой от 56-те си дни платен отпуск, ако искат да почиват. По думите на Стаматов това са не повече от 15-20% от всички педагози у нас. Те ще трябва да прекарат нормален 8-часов ден, ако не желаят да хабят отпуската си заради грипната ваканция.

Учениците от Бургас също няма да бъдат на училище. Те излизат в грипна ваканция от 27-и и 31-ви януари включително. Така те ще се върнат обратно в класните стаи на 3 февруари. Заедно с почивните дни това прави общо 9-дневна ваканция.

Грипна епидемия е обявена на територията на всички общини от Хасковска област от 24 януари, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. От следващия понеделник до 31-и януари (петък) всички ученици излизат в грипна ваканция. Тя се налага заради големия брой отсъстващи от клас. Имало е случаи в час да влизат само 8 от 25 ученика, заради болни от грип.

От петък грипна епидемия е обявена в област Велико Търново. От общината обаче съобщиха, че няма основание за ваканция за учениците. Отсъстващите са около 10%, което е далеч под нормата от 30% за обявяване на неучебни дни, обясняват те. Висок е този процент (над 31%) е само в общините Павликени и Сухиндол, поради което РЗИ предлага прекратяване на учебните занятия за тези две общини. От следващата седмица грипна епидемия е Благоевград, както и общините Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово. Същото се отнася и за Кърджали и Ловеч.

В петък бяха отменени учебните занятия във всички училища от област Монтана, както и в Училищата в община Лом от днес (22 януари) са затворени заради грипна епидемия. Учениците там са разпуснати във ваканция до понеделник. Поради висока заболеваемост на учениците в 3 училища в област Бургас и в по едно училище в областите Благоевград, Враца, Габрово и Силистра също бяха отменени учебните занятия. Това се отнася и за 21 от област Пловдив и в 15 от област Кюстендил.

В детска градина „Мир“ в село Дунавци, Видинска област, също не се провеждаха занимания. За всички детски градини, които се намират на общини на чиято територия е обявена грипна ваканция, отсъствията на хлапетата се извиняват по служебен път без да е необходимо родителите да посещават лекар. За този период не се заплаща и такса.

По време на епидемията, до второ нареждане навсякъде, където тя е обявена се ограничават плановите операции и свижданията в болниците. Преустановяват се женските и детските консултации.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.