Столичните общинари приеха Програма за София до 2027 г.

Столичните общинари приеха Програма за София до 2027 г.

Плана за интегрирано развитие на Столична община за периода 2021 – 2027 г. (Програма за София) прие на днешното си заседание Столичният общински съвет. "За" него гласуваха 33-ма общински съветници, против - 3, а 18 се "въздържаха", съобщава БТА.

Днешното заседание започна с минута мълчание в памет на загиналите в инцидента на АМ "Струма", починалите възрастни хора в дома в село Рояк и починалия вчера отец Ангел Ангелов, предстоятел на църквата "Света София".

Над 1 часа продължи дискусията по плана. От БСП и "Демократична България" настояха той да не се приема днес, а да се разгледа в следващите няколко заседания, както и отново в комисии, тъй като е близо 2 000 страници.

Планът, който предлагам е нов вид стратегически документ, обясни в началото на заседанието кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя каза, че той обхваща периода 2021-2027 г. и в е резултат от работата на нейните екипи.

Целта е да отговорим на новите изисквания за европейско финансиране и да се обединим около визията за развитието на града, продължи тя. Планът определя средносрочните цели и приоритети на общината, и се разработва за срок от 7 г. Той включва 3 стратегически цели - по устойчиво развитие и подобрена свързаност, по-развити социална и културна среда, повишаване конкурентоспособността на общината и развитие на икономиката на знанието. За постигането им са формулирани 5 основни приоритета и 14 специфични цели. Планът може да бъде изменян и допълван през целия период на действие, подчерта Фандъкова.

Общата индикативна стойност на бюджета на Програма за София е представена в три финансови прогнози - песимистична, нормална и оптимистична:

- в песимистичния вариант е 5 380 422 998 лв.

- в реалистичен вариант 5 890 224 594 лв

- в оптимистичния вариант 6 745 373 015 лв

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.