Столични училища получават иновативен софтуер за е-изпити

Столични училища получават иновативен софтуер за е-изпити

Иновативен софтуер за изпитване, разработен от шведска компания, влиза в четири столични училища, съобщават от Столична община. Приложението ще работи пилотно в три училища в София и се настройва през облака на Google за образованието. Софтуерът вече се използва за провеждане на изпити и Национални външни оценявания в Швеция, Норвегия, Испания, Великобритания, Мексико, Чили и други държави.

Проектът е подкрепен от МОН, Столичната община и Столичното РУО, а в пилотната му фаза ще се реализира от Център за творческо обучение, единствен партньор на Google Cloud със специализация “Образование” в България и региона.

В пилотната група ще се включат екипи на единствените две Google референтни училища в Централна и Източна Европа – II Английска езикова гимназия “Томас Джеферсън”, 119. СУ “Акад. Михаил Арнаудов” и 51. СУ “Елисавета Багряна”.

Те ще тестват софтуера за провеждане на изпитване, оценяване, събиране на обратна връзка от ученици и учители, провеждане на олимпиади и други дейности, свързани с проследяване на академичния напредък на ученици и учители в електронна среда с устройства Chromebook.

Тази технология би могла да спести много рискове и разходи за провеждане на национални оценявания, матури и други важни изпити в българските училища и университети, не само в условията на дистанционното обучение, вследствие от  COVID-19, а изобщо. Реалистично е до една година част от изпитите да се провеждат именно по този начин.

Изпитите не се променят по същество, съдържанието остава, а специализираният софтуер заключва всички опции на компютъра и автоматично засича параметри като време, използвани ресурси, натискания на клавиши и други. От Единен контролен панел в облака се вижда напредъка на всички ученици и техните резултати. Оценителите вече няма да има нужда да преглеждат хартиени или сканирани писмени работи и да боравят с ключ за отговорите.

От кметството напомнят, че най-търсената дума в интернет за цялата 2020 г. в България след COVID е именно Google Classroom, като приложението е интегрирано със специализирания софтуер за изпитване. Технологията вече е достъпна за всички български ученици и учители чрез централизираните профили на Министерството на образованието и науката.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.