Столични ученици стават предприемачи

Столични ученици стават предприемачи

Учениците от 10 и 11 клас на няколко столични училища ще се подготвят за професионалното си бъдеще на предприемачи. Това ще се случи чрез старт-ъп клубове, водени от ментори, програмата “Тийноватор”, която е част от международната мрежа “U School”.

Основната тема, по която учениците от СМГ „Паисий Хилендарски“, 105 СУ „Атанас Далчев“, 32 СУИУЧЕ „Св. Климент Охридски“ и 19 СУ „Елин Пелин“ ще се обучават, е как да развият креативно мислене и да използват инструментите на предприемачеството. На 16 октомври българският екип зад “Тийноватор” ще открие официално програмата в присъствието на създателя й Матия Голяр и успешни предприемачи от Силициевата долина. Събитието ще се проведе от 10:00 ч. в “Пъзел” – coworking space, което ще представи на учениците модела на споделени работни пространства, все по-популярен в световен мащаб.

Старт-ъп клубовете ще посрещнат всички желаещи участници от 10. и 11. клас, които заедно ще извървят пътя от научаването да работят в екип, през избора на успешна бизнес идея, до нейното реализиране. През януари 2019 учениците ще са част от старт-ъп уикенд, където ще се сформират отделни отбори, които ще работят по свой бизнес проект. В края на годината всеки от тях ще представи идеите си пред жури от инвеститори. Един от тях ще отиде на международно състезание в Любляна, Словения и ще има възможността да спечели едногодишна стипендия за престижен университет в Колорадо, САЩ.

Методиката на обучение на “Тийноватор” е разработена на базата на Design Thinking – концепция на Станфордския университет. „Нашата цел е да създадем свят, в който никой не е ограничен от обстоятелствата, защото учениците са реално подготвени за бъдещето. Нашата програма се прилага в девет държави на три континента. Радваме се, че наскоро и България се присъедини“, разказва създателят на програмата, която ще продължи своя живот у нас с български екип и името „Тийноватор“.

“Целта на всеки старт-ъп клуб е да осигури творческо пространство, в което учениците да реализират първите си бизнес проекти и да ги превърнат в печелившо начинание. По този начин те развиват редица ценни умения, необходими в реалния живот“, допълва Светлана Савова, представител на образователния екип на „Тийноватор“. Ключов компонент на програмата ще бъдат нейните ментори – български млади предприемачи, които вдъхват увереност на учениците, насърчавайки ги в развиването на нови умения чрез работа в групи, решаване на различни казуси и прилагане на техники на общуване.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.