Столичната РЗИ с алгоритъм за действие при COVID-19 в училище (ВИЖТЕ СТЪПКИТЕ)

Столичната РЗИ с алгоритъм за действие при COVID-19 в училище (ВИЖТЕ СТЪПКИТЕ)

Столичната регионална здравна инспекция подготви алгоритъм за действие при COVID-19 в училище. В него е описано какви действия следва да се предприемат при съмнение за случай на коронавирус и при потвърден заразен учител или ученик.

Действия, които се предприемат при съмнение за случай на COVID-19.

1.      Ученикът се изолира незабавно в предназначено за такъв случай помещение.

2.      На ученика се поставя маска, съобразена с възрастта му.

3.      Незабавно се осъществява връзка с родителите/настойниците и се изисква да вземат ученика, като се съобразяват с необходимите превантивни мерки (носене на маски за лице, използване на личен транспорт при възможност).

4.      На родителите/настойниците се припомнят процедурите, които трябва да следват – да се избягва физически контакт и да се консултират със семейния лекар на ученика (първо по телефона) за преценка на здравословното му състояние и последващи действия съобразно конкретната ситуация, вкл. необходимост от провеждане на тест за нов коронавирус.

5.      След като ученикът напусне помещението, се извършва щателна дезинфекция в кратък срок с биоцид с вирусоцидно действие, при спазване на изискванията за дезинфекция.

6.      Стриктно се спазват превантивните и ограничителните мерки.

7.      Ученикът се допуска отново в присъствено обучение в училище само срещу медицинска бележка от семейния лекар, че е клинично здрав и това е допустимо.

Действия, които се предприемат при потвърден случай на COVID-19 – ученик.

1.      Родителите информират директора на училището.

2.      Директорът на училището незабавно информира Столична РЗИ.

3.      СРЗИ изисква списък с учениците и учителите, които са били в контакт с ученика с данни по приложението.

4.      СРЗИ идентифицира контактните лица и разпорежда с предписание мерките, които да се предприемат в училището.

5.      Под домашна карантина се поставят лицата, били в контакт със заразения ученик:

-          2 дни преди и 14 дни след появата на оплаквания или

-          2 дни преди и 14 дни след вземането на проба за изследване по метода PCR при безсимптомно носителство.

6.      Контактни са следните лица:

-          ученици от същата паралелка – като родители/настойници се инструктират за провеждане на наблюдение за поява на клинични симптоми и признаци за COVID-19 и навременно уведомяване на личния лекар на детето и на РЗИ;

-          класният ръководител в начален етап на основно образование;

-          учители и друг персонал, осъществили незащитен контакт със заразеното лице: на разстояние по-малко от 2 м и за повече от 15 минути или без носене на защитна маска за лице;

-          други ученици, осъществили незащитен контакт със заразеното лице: на разстояние по-малко от 2 м и за повече от 15 минути или без носене на защитна маска за лице.

7.      Контактните лица се инструктират за провеждане на наблюдение от ОПЛ по време на домашната карантина за поява на клинични симптоми и признаци за COVID-19.

8.      След отстраняване на заразеното лице се извършва продължително проветряване,  влажно почистване и крайна дезинфекция на повърхностите в класните стаи, помещенията и предметите, до които е имало контакт лицето в последните 48 часа, след което класните стаи и другите помещения може да се използват за учебни занятия или други цели.

 

Действия, които се предприемат при потвърден случай на COVID-19 – учител или друг представител на персонала на училището.

Лицето информира директора на училището, който незабавно информира СРЗИ
СРЗИ извършва епидемиологично проучване с цел оценка на риска от разпространение на инфекцията в училището и в семейството и, предписва мерки, които да се предприемат в училището.
Директорът на училището предоставя на СРЗИ списък с учителите и учениците, които са били в контакт с лицето, в съответствие с приложението.
Под домашна карантина се поставят лицата, били в контакт със заразеното лице:
-          2 дни преди и 14 дни след появата на оплаквания или

-          2 дни преди и 14 дни след вземането на проба за изследване по метода PCR при безсимптомно носителство.

5.      Контактни са следните лица:

-          учениците от паралелката в начален курс, на които учителят е класен ръководител – родителите/настойниците се инструктират за провеждане на наблюдение от ОПЛ за поява на клинични симптоми и признаци за COVID-19;

-          учители и друг персонал, осъществили незащитен контакт със заразеното лице на разстояние по-малко от 2 м и за повече от 15 минути или без носене на защитна маска за лице;

-          други ученици, осъществили незащитен контакт със заразеното лице на разстояние по-малко от 2 м и за повече от 15 минути или без носене на защитна маска за лице.

6.      Всички контактни лица се инструктират за провеждане на наблюдение от ОПЛ по време на домашната карантина за поява на клинични симптоми и признаци за COVID-19.

7.      След отстраняване на заразеното лице се извършва продължително проветряване,  влажно почистване и крайна дезинфекция на повърхностите в класните стаи, помещенията и предметите, до които е имало контакт лицето в последните 48 часа, след което класните стаи и другите помещения може да се използват за учебни занятия или други цели.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.