Общината задейства събарянето на незаконните постройки във вилата на Ел Чапо

Общината задейства събарянето на незаконните постройки във вилата на Ел Чапо

Главният архитект на София Здравко Здравков издаде заповеди за премахване на три незаконни постройки на територията на вила „Аглика“ в парк „Витоша“, съобщиха от "Московска" 33.

По-рано от прокуратурата възложиха на началника на Дирекция за национален строителен контрол проверки за законност на строеж вила „Аглика“, собственост на олигарха Васил Божков, известен като българския Ел Чапо, който е обвинен за 19 престъпления и се укрива в Дубай. 

Дирекция „Общински строителен контрол“ на Столична община извърши проверки на място и на цялата налична документация за всички постройки на територията на вила „Аглика“. В резултат

бяха издадени 3 констативни акта за незаконни строежи 

на „едноетажна сграда с прилежаща тераса и частичен полуподземен етаж – оранжерия“ със застроена площ от 72 кв. м.; „двуетажна офисна сграда, с гараж, складове и два навеса“ със застроена площ от 559 кв. м. и „едноетажна сграда – склад“ със застроена площ 50 кв. м. 

Данните от проверката показват, че за описаните строежи

няма одобрени инвестиционни проекти и няма издадени разрешения за строеж

Изградените сгради са и в несъответствие с предвижданията на плана за управление на „Витоша“.

Констативните актове бяха съобщени на „Нове Интернал“ ЕООД – дружеството, което по настоящем е ползвател и стопанин на имота. Получените възражения от дружеството не бяха уважени, предвид това, че към тях не бяха представени доказателства, които да оборват направените констатации.

Със заповедите за премахване на незаконните строежи от главния архитект на София е определен 14-дневен срок за доброволно изпълнение от влизането им в сила. Преди извършването на дейностите по премахването им, търговското дружество, е длъжно да внесе План за управление за строителните отпадъци и План за безопасност в район „Витоша“, с което да гарантира спазване на изискванията и нормите за безопасност.

При неспазването на срока за доброволно изпълнение Столична община

ще премине към действия по принудително премахване на незаконните строежи

Дирекция „Общински строителен контрол“ на Столична община продължава проверките на всички строежи, намиращи се в частни резиденции и други имоти на територията на природен парк „Витоша“ от страната на хижа „Алеко“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.