Увеличение на данъчните приходи отчете Столична община по време на обществено обсъждане на проекта за бюджет за 2019 г.

За последните 6 години ръстът е в размер от 184 млн. лв. Причините за отбелязания ръст са основно две - икономическият растеж на страната, както и добрата събираемост. “Инвестициите и развитието на града помогнаха за събираемостта”, коментира зам.-кметът по направление “Финанси и стопанска дейност” Дончо Барбалов.

По негови думи това, което е помогнало, са и усилията на общината. Тази година бюджетът на София е с 67 млн. лева повече в сравнение с 2018 г., когато е бил 1,55 млрд. лв. Увеличение се предвижда и при имуществените данъци.

“Това увеличение е плавно и непрекъснато, затова очакваме и тази година тенденцията да се запази”, коментира зам.-кметът Барбалов.

1/3 от бюджета ще бъде вложен в инвестиции. Близо 206 млн. пък ще се вложат в запазването на чистотата на София. “Това е рекордна сума”, каза Барбалов. Увеличението на сектора в сравнение с миналата година е с 22 млн. лева повече. Имуществените и недачъните приходи са на стойност от 661 млн. лв. през 2018 г., а за 2019 г. е предвидено увеличение от 36 млн. лв.

В направление “Отбрана и сигурност” също ще има ръст, но този път на разходите, които ще са с малко над 1 млн. лв. повече. Това ще са разходи за ежедневна дейност като заплати, ток, ремонти и други. За образование разходите ще са с 59 млн. лв. повече или 416 млн. лева.

За здравеопазване се предвиждат приблизително 3 млн. лв. повече - 48 млн. лева. Социални дейности ще струват 43 млн. лв., а културата 37 млн. лв., което отново ще е разлика с приблизително 3 млн. лв.

Проектът за бюджета бе публикуван на 2 януари, а следващата седмица, на 16 януари, се очаква той да бъде внесен в Столичния общински съвет. На последния ден от месеца предстои да се състои заседание, на което ще се разгледа.

19 млн. лева ще бъдат дадени на 15 детски градини в София

е записано в проектобюджетът на Столична община за 2019 г. Сумата ще послужи за строеж и реконструкция на 15 детски градини на територията на София. Това включва обекти в столичните квартали “Люлин”, “Витоша”, “Нови Искър”, “Симеоново”, “Връбница” и други.

В края на месеца, на 30 януари, се очаква да бъде избран проектант, който да отговаря за проектите. Училищата пък ще получат 9.5 млн. лв. Те ще послужат за разширения, а в 6 от учебните заведения ще бъдат несъществуващи до момента физкултурни салони. Общо 11 училища в “Сердика”, “Красна поляна”, “Възраждане”, “Люлин”, “Нови Искър” и други точки в София ще бъдат облаготетелствани. С ремонтите в детските градини ще бъдат открити 1070 нови места за деца.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Без отчет за имунизации при отпускане на помощи

Социалните няма да изискват служебна бележка за извършени имунизации и профилактични прегледи при отпускането на месечните помощи за отглеждане на дете. Това предвижда проект за промени в правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца, който е публикуван за обществено обсъждане.

Мария Габриел: Отчитаме напредък на платформите за борба с дезинформацията

Предложения за борбата с дезинформацията онлайн бяха представени от еврокомисаря Мария Габриел заедно с комисар Джулиан Кинг. Те представиха 18-ия доклад за сигурността, който дава яснота по отношение на постигнатите резултати и оставащите предизвикателства.