Увеличение на данъчните приходи отчете Столична община по време на обществено обсъждане на проекта за бюджет за 2019 г.

За последните 6 години ръстът е в размер от 184 млн. лв. Причините за отбелязания ръст са основно две - икономическият растеж на страната, както и добрата събираемост. “Инвестициите и развитието на града помогнаха за събираемостта”, коментира зам.-кметът по направление “Финанси и стопанска дейност” Дончо Барбалов.

По негови думи това, което е помогнало, са и усилията на общината. Тази година бюджетът на София е с 67 млн. лева повече в сравнение с 2018 г., когато е бил 1,55 млрд. лв. Увеличение се предвижда и при имуществените данъци.

“Това увеличение е плавно и непрекъснато, затова очакваме и тази година тенденцията да се запази”, коментира зам.-кметът Барбалов.

1/3 от бюджета ще бъде вложен в инвестиции. Близо 206 млн. пък ще се вложат в запазването на чистотата на София. “Това е рекордна сума”, каза Барбалов. Увеличението на сектора в сравнение с миналата година е с 22 млн. лева повече. Имуществените и недачъните приходи са на стойност от 661 млн. лв. през 2018 г., а за 2019 г. е предвидено увеличение от 36 млн. лв.

В направление “Отбрана и сигурност” също ще има ръст, но този път на разходите, които ще са с малко над 1 млн. лв. повече. Това ще са разходи за ежедневна дейност като заплати, ток, ремонти и други. За образование разходите ще са с 59 млн. лв. повече или 416 млн. лева.

За здравеопазване се предвиждат приблизително 3 млн. лв. повече - 48 млн. лева. Социални дейности ще струват 43 млн. лв., а културата 37 млн. лв., което отново ще е разлика с приблизително 3 млн. лв.

Проектът за бюджета бе публикуван на 2 януари, а следващата седмица, на 16 януари, се очаква той да бъде внесен в Столичния общински съвет. На последния ден от месеца предстои да се състои заседание, на което ще се разгледа.

19 млн. лева ще бъдат дадени на 15 детски градини в София

е записано в проектобюджетът на Столична община за 2019 г. Сумата ще послужи за строеж и реконструкция на 15 детски градини на територията на София. Това включва обекти в столичните квартали “Люлин”, “Витоша”, “Нови Искър”, “Симеоново”, “Връбница” и други.

В края на месеца, на 30 януари, се очаква да бъде избран проектант, който да отговаря за проектите. Училищата пък ще получат 9.5 млн. лв. Те ще послужат за разширения, а в 6 от учебните заведения ще бъдат несъществуващи до момента физкултурни салони. Общо 11 училища в “Сердика”, “Красна поляна”, “Възраждане”, “Люлин”, “Нови Искър” и други точки в София ще бъдат облаготетелствани. С ремонтите в детските градини ще бъдат открити 1070 нови места за деца.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

592 лекарства за тежки болести изчезват от аптеките

592 илача, покривани на 100% от НЗОК и лекуващи тежки болести, са на път да изчезнат от щандовете на огромна част от аптеките в страната. Причината е, че Касата възнамерява да ореже двата лева за обработка на всеки от протоколите и рецептите за тях, които в момента им превежда. Очаква се предложението за това орязване да бъде разгледано на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК днес.

Заловените финансисти на тероризъм забъркани и с чейндж бюра

Организираната престъпна група за финансиране на тероризъм в чужбина, която бе разбита в петък, е била съпричастна и към дейността на две чейндж бюра в София. Това стана ясно от думите на наблюдаващия делото прокурор Евгения Станкова.

Първото лунно затъмнение за 2019 ще е 3 часа

Първото лунно затъмнение за 2019 г. може да се наблюдава от България рано сутринта утре, съобщиха от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН.