0

С толична библиотека отбелязва 140-годишнината от рождението на „майстора на късия разказ“ Йордан Йовков с различни юбилейни инициативи този месец.

Столична библиотека отбелязва 140-годишнината от рождението на „майстора на късия разказ“ Йордан Йовков с различни юбилейни инициативи този месец.

До 15 ноември в сградата на пл. „Славейков“ гостува изложбата „Пътуване из света на Йордан Йовков“ – дело на екипа на Дом-паметника на писателя в Добрич. Сбирката от 20 табла с документи, ръкописи, фотоси и кратки текстове представя ключови епизоди от житейския път на автора на „Старопланински легенди“.

Експозицията от фонда на Столична библиотека включва уникалното първо издание на „Разкази“ том 1 и 2 (1917/1918) с автограф на самия Йовков от дарената на библиотеката колекция на Кирил Христов, както и първите издания на „Жетварят“ (1920), „Последна радост“ (1926), пиесите „Милионерът“ (1930), „Албена“ (1930), „Женско сърце“ (1935), „Обикновен човек“ (1936). Особен интерес представлява и изданието на „Песента на колелетата“ (1940), навремето инкриминирано от Дирекция на полицията. Могат да се видят и много преводни книги с творби на Йовков на испански, немски, румънски, английски, френски, турски, италиански, словенски, руски и други езици.

Виртуалната изложба на сайта и Фейсбук страницата на Столична библиотека представя творби от Йовков в детския периодичен печат преди 1944 г., както и публикации за писателя в дигиталната платформа „Сердика“. В детската селекция са някои знакови разкази на Йовков с илюстрации от видни наши художници. В дигиталната платформа впечатление правят портретите и снимките на класика, както и статии от Йордан Бадев за творчеството му.

От 16 до 30 ноември в Столична библиотека ще гостува още една инициатива на Дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич – документалната изложба „Живот в словото“, посветена на творчеството на писателя.

Експозициите са изложени в галерия „София“ и Мраморното фоайе на библиотеката. Посещенията се осъществяват при спазване на всички противоепидемични мерки.