Столична библиотека представя 50 редки издания от личната колекция на Кирил Христов

Столична библиотека представя 50 редки издания от личната колекция на Кирил Христов

Изложбата е по случай 145 години от рождението на твореца

Документална изложба „145 години от рождението на Кирил Христов”, която може да се види от днес в Столична библиотека, представя големия български писател с интересни факти от житейската и творческата му биография чрез снимки, шаржове, свидетелства от съвременници, както и с 50 редки книги от личната му библиотека, завещана от него на Столична библиотека през 1940 г.

На изложбата са представени уникални първи издания, повечето с автографи и посвещения от негови велики съвременници – Иван Вазов, Пейо К. Яворов, Михаил Арнаудов, Дора Габе, Петко Тихолов, Веселин Ханчев и много други. Особено място заемат книгите на самия автор - библиофилското издание на „Чеда на Балкана” от 1928 г. с илюстрации на Борис Денев, първото издание на „Избрани стихотворения” от 1903 г. с предговор на Иван Вазов, „Антология” от 1922 г., в която той самият представя творчеството си, първият му сборник статии „Бурни години” от 1917-а, юбилейният сборник по повод 60-годишнината на големия творец, както и ценният екземпляр на трагедията „Франческа да Римини” на Габриеле Д’ Анунцио. Изложбата бе представена на откриването днес в Мраморното фоайе на Столична библиотека от известния литературен историк, културолог и изследовател на творчеството на Кирил Христов проф. Михаил Неделчев.

Кирил Христов е блестящ поет, белетрист, драматург, преводач от руски, немски, италиански, френски език, автор на исторически текстове, епиграми, военен кореспондент през Балканската и Първата световна война, сътрудник в едно от най-интелектуалните списания в края на XIX и началото на XX век - „Мисъл”, преподавател по български език и литература в Карловия университет Прага (1930-1938 г.), автор на първата българска научнофантастична драма – „Откривател“. А той е определял себе си само с една дума - „Лирик” (името му Кирил, прочетено на обратно). Макар с повечето от съвременниците си Кирил Христов заради острия си език да е в сложни отношения, с Иван Вазов го свързват приятелски чувства и двамата споделят общи творчески позиции. Вазов пръв насърчава младия поет, Кирил Христов пише „Иван Вазов. Кратък животопис” (1920), а на гроба му произнася проникновено слово като най-близкия до него по талант и духовност творец. Затова в юбилейната година на Вазов настоящето представяне на творческия път на Кирил Христов органично се свързва с документалната изложба на Столична библиотека за 170-годишнината на Патриарха на българската литература.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.