Стократно свиваме използването на твърдите горива до 2050 г.

Стократно свиваме използването на твърдите горива до 2050 г.

Над 100 трябва да намалим използването на твърди горива в страната за производство на първична енергия до средата на века. Това е записано в проекта на Стратегия за устойчиво енергийно развитие на България до 2030 година с хоризонт до 2050 година, разработена от енергийното и публикувана за обществено обсъждане. Крайният срок за подаване на предложения по нея е 10 март.

От текста в документа става ясно, че през миналата година от твърди горива у нас е произведена 65 121 гигаватчаса първична енергия, към 2050 г. това количество трябва да падне до 613 ГВтч. Нетният внос на твърди горива да намалее почти наполовина от 9531 Гвтч за 2020 г. на 4533 Гвтч в средата на века. Съответно брутното им вътрешно потребление през 2050 г. трябва да падне почти до 5145 Гвтч или 15 пъти по малко от използваните 74 652 Гвтч за миналата година.

До средата на столетието

вносът на петрол и нефтени продукти се планира да намалее с 22,4%

от 51 801 Гвтч на 41 243 Гвтч. Импортът на природен газ обаче се предвижда да нарасне от 30 389 Гвтч за миналата година до 39 555 Гвтч след 30 години (+30,1 на сто). Делът на синьото гориво в производството на първична енергия у нас трябва да нарасне до средата на века почти тройно от миналогодишните 1484 Гвтч на 4444 Гвтч. Количеството на природния газ в брутното вътрешно потребление на страната за следващите 3 десетилетия трябва да нарасне от 31 860 Гвтч за 2020-та до 43 888 Гвтч, като увеличението е почти 38 на сто.

В стратегията е записано още, че природният газ ще продължи да играе важна роля в енергийната система на ЕС в идните десетилетия, с хоризонт 2050 г. В публикуваното през ноември 2018 г. Съобщение от ЕК относно европейската дългосрочна визия за климатично неутрална икономика „Чиста планета за всички“ консумацията на природен газ се предвижда да продължи и в условията на климатична неутралност след 2050 г., макар и със силно намаляващи обеми и

заместването му от нови декарбонизирани и синтетични газове.

Към настоящия момент природният газ търгуван в ЕС е седем пъти над търгуваната електрическа енергия. Прогнозите са за запазване на стабилно потребление на природен газ до 2030 г. Природният газ е ефективен и достъпен енергиен източник, позволяващ бързо намаление на емисиите в широк спектър от стопанския живот и съдействащ за разходооправдана декарбонизация в дългосрочен план. В процеса на замяна на твърдите изкопаеми горива, природният газ би могъл да намали емисиите съществено чрез добре известни и доказани технологии и с разходи, които не застрашават конкурентоспособността.

В условията на висок дял променлива енергия от ВИ, природният газ се превръща в основна базова и балансираща технология за развитието на ВИ и навлизането им в електроенергийната система.

Водородът е енергоносител с почти нулеви емисии,

който може да има много приложения в енергийния сектор на страната. Смесването на природния газ с водород е важна стъпка към декрабонизация на газоснабдяването и ще подпомогне прехода към нисковългеродна икономика. Адаптирането на мрежите за пренос и разпределение на природен газ във „водородно готови“ ще превърне газопреносната инфраструктура на страната в силен стратегически актив.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.