Стокообменът ни с Индонезия достигна 137.3 млн. долара за 5 месеца

Стокообменът ни с Индонезия достигна 137.3 млн. долара за 5 месеца

Търговията ни с островната страна отчита стабилен ръст

За периода януари-май 2019 г. търговският оборот между България и Индонезия достигна 137.3 млн. долара. Това е ръст от 250% спрямо същия период на 2018 г. Такива данни изведе министърът на икономиката Емил Караниколов по време на бизнес форум.

По негови думи търговията между двете страни за последните 5 години отбелязва стабилен ръст. Икономическият министър призова българските компании да се възползват от срещата с индонезийските си колеги като обсъдят възможности за съвместна дейност. “Индонезийският пазар е пазар на най-голямата икономика в Югоизточна Азия, който има над 250 млн. потребители - визитата на компаниите в България е прекрасна възможност да покажете предимствата на бизнеса си пред тях”, подкани Караниколов. Той увери азиатските гости, че за българското правителство Индонезия е важен приятел и партньор, и при необходимост,

България е готова да окаже подкрепа на търговците, които искат да инвестират

в нашата страна, в сектори, осигуряващи висока добавена стойност и такива, които увеличават конкурентоспособността на България. “Вярвам, че все повече индонезийски компании ще се възползват от предимствата на България като дестинация за бизнес инвестиции”, завърши ресорният министър. Думите му бяха подкрепени от Тони Уенас от Индонезийската търговско-промишлена палата (KADIN). Той изтъкна, че стабилният ръст на българската икономика от 3.5% на година, който вече наближава 3.7%, дава увереност на компаниите, че търговията между двете страни може да се подобри. По данни на KADIN стокообменът между България и Индонезия за 2018 г. е достигнал близо 500 млн. долара, а година по-рано е бил 115 млн. долара.

“Взаимоотношенията с такава голяма страна могат сериозно да спомогнат за по-доброто световно представяне на България”, коментира председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов. Той напомни, че първото споразумение за сътрудничество с азиатската страна бе подписано още през 2003 г., а оттогава редовно се организират събития. “Ние поддържаме българският бизнес добре информиран за възможностите в Индонезия”, каза още шефът на БТПП. Той представи предимствата на страната ни като изтъкна, че България е източник на стабилност в региона и се отличаваме с най-ниските данъци и най-високите постижения във финансовия сектор. Отделно, страната ни има и добри валутни резерви. Симеонов прикани индонезийците да се чувстват свободни да се допитват до БТПП.

“Палатата може да помогне във всяка една стъпка

- от намирането на партньори до изготвянето на договори или създаването на компания тук. Дори при разрешаването на спорове, където е необходимо”, завърши шефът на БТПП.

По време на събитието присъства и министърът на външните работи в Индонезия Ретно Марсуди. Нейното посещение е първото на индонезийски външен министър в България за последните 25 години. “Тази визита бе планирана от дълго време и отразява желанието на Индонезия да подобри икономическите взаимоотношения с България”, коментира Марсуди. Тя се похвали с 5% ръст на икономиката, която е и най-голямата в Югоизточна Азия.

“40% от БВП на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия всъщност идва от Индонезия”, изтъкна Марсуди. Външният министър напомни, че търговските войни, валутните войни и нарастващият тренд на протекционизъм са само част от притесненията на бизнеса. Затова и с тази си визита индонезийските компании се надяват да създадат мрежи от приятелства, с които ще се развиват заедно и ще вървят напред.

В края на срещата Марсуди и Симеонов подписаха меморандум, с който изразиха готовността на двете държави да развият бизнес отношенията си.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.