Стокообменът ни с Германия достигна 8 млрд. евро

Стокообменът ни с Германия достигна 8 млрд. евро

33 компании се състезават за немско отличие

Рекордната сума от 8 млрд. евро достигна стокообменът ни с Германия. Това каза президентът на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) Тим Курт по време на празнична церемония за връчване на Награда на Германската икономика 2018.

Немският пазар е един от основните за разпространение на български стоки и продукти, а немските компании са главен партньор на родните предприятия. Доказателство за добрите взаимоотношения е реализираният рекорден стокообмен между страните. „Много компании избраха България за инвестиции и бизнес, а това ни радва много”, коментира шефът на ГБИТК Тим Курт. Думите му бяха подкрепени и от заместник-премиера на България Томислав Дончев, според когото

Германия е приоритетен пазар и дестинация за България.

„Благодарение на инвестициите и сътрудничеството, на платените данъци и осигурените работни места, аз искрено вярвам, че българските предприятия са успели да придобият ноухау, опит и са разбрали колко е важен стокообменът”, коментира Дончев. По негови думи

немските инвестиции на годишна база от последните 3 години са достигнали 150 млн.

„Имахме много премеждия през последнте години, но не сме в позиция да твърдим, че сме свършили всичко - предстои ни много работа”, предупреди заместник министър-председателят. Според него страната ни трябва да инвестира в инфраструктурата, както и да положи повече грижи за подобряването на образованието. Вбъдеще пък вместо да бъдем производители на авточасти,

можем да създаваме и автомобили.

„В следващите години България ще скъса модела, в който основно предимство на пазара са ниските цени. Трябва да се стремим към по-висока добавена стойност”, завърши Дончев.

Тази вечер бяха връчени и Наградите на Германската икономика, за които се състезаваха 33 компании. Традицията продължава вече 15 години, а отличените се разделят на три категории: „Голямо предприятие”, „Малко и средно предприятие”, както и „Корпоративна социална отговорност”. Те бяха оценени от Министерството на енергиката у нас, Института за пазарна икономика, Българската агенция за инвестиции, Института по икономическа политика и други.

В първата категория номинациите са 14, но спечелилите са 3-ма: на последно място е „Шенкер” ЕООД, следвано от „Бер-Хелла Термоконтрол” ЕООД, а на първо е „ТЕД-БЕД” ЕАД. Първенецът планира да инвестира 32 млн. лева в България, с което ще постигне 80% ръст на производството, а новооткритите работни места ще бъдат 250.

За „Малко и средно предприятие” участвалите компании са 11, от които на трето място е „Смарт Органик” АД, след него са „Пентакс Медикъл България” ЕООД, а челната позиция е заета от „Нухелт” АД. Предприятието е реализирало 20% ръст на експорта, който се е качил от от 54% на 74% за 2018 г.

В последната категория номинациите са 8, а победители са: на последно място е „Гапинвест”, след това „Фесто Прадъкшън” ЕООД, а първото място принадлежи на „Алианц България Холдинг”.

Други, като община Плевен например, пък получиха благодарствени сертификати.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.