0

Б оксьорката Стойка Кръстева донесе на България втори медал от олимпийските игри в Токио. В 1/4-финалния си мач в категория до 51 кг тя победи поставената под №2 в схемата Юан Чан от Китай с 4:1 съдийски гласа - 28:29, 30:27, 30:27, 30:27, 30:27. Класирането й за полуфиналите й осигури най-малкото бронзов медал.

Боксьорката Стойка Кръстева донесе на България втори медал от олимпийските игри в Токио. В 1/4-финалния си мач в категория до 51 кг тя победи поставената под №2 в схемата Юан Чан от Китай с 4:1 съдийски гласа - 28:29, 30:27, 30:27, 30:27, 30:27. Класирането й за полуфиналите й осигури най-малкото бронзов медал.

Кръстева е двукратната европейска шампионка и носител на два сребърни медала от световни първенства, а съперничката й е действаща шампионка от Азиатските игри и златна медалистка от младежката олимпиада в Нанджин 2014.

Двубоят стартира добре за Стойка, която бързо разчете правилната дистанция и с красиви комбинации взе превес. Китайката от своя страна търсеше предимно непозволени прийоми, но българката успя да ги неутрализира, запази хладнокръвие и взе аванс от 4:1 в първия рунд.

Втората част премина още по-уверено за нашата националка, която освен комбинации от десен и ляв прав, вкара успешно и точни ъперкъти в тялото на китайката, за да може още по-убедително да вземе превес в съдийските карти.

При това положение българката трябваше да защити позицията си в третия рунд, като тя направи именно това, с умели контри засичаше Чан и по категоричен начин сломи съпротивата й.

Така Стойка постига най-предното си класиране на олимпийския ринг, след като в Лондон 2012 отпадна на 1/4-финалите от бъдещата шампионка Никол Адамс (Вбр).

Медалът е втори за България от Токио след среброто на Антоанета Костадинова в спортната стрелба.

Въпреки големия успех, Стойка бе сдържана в емоциите си и с трезва мисъл за предстоящата среща.

“Най-важното е дългогодишният труд и екипната работа. Това го има в играта - всеки противник си изгражда различна стратегия - в нашия случай нашата беше по-добра и печеливша. Комбинацията от удари е тактиката, която ми е изградил треньорът. Аз съм длъжна като състезател да изпълнявам тактиката на треньора и смятам, че това е разковничето да се поздравим с успеха“, коментира тяуспеха си пред БНТ. - Още тръгвайки от България казах - тренирали сме достатъчно, много сме подготвени, надявам се просто да успеем да покажем всичко, което сме изградили през последните години - какъв ще е медалът, времето ще си покаже”.

На полуфиналите Стойка Кръстева ще срещне звездата на домакините от Япония Цукими Накими, която отстрани колумбийката Ингрит Виктория. Двубоят им ще бъде на 4 август от 8.15 часа сутринта българско време.