Стойчо Кацаров: Назрял е моментът за мерки!

Стойчо Кацаров: Назрял е моментът за мерки!

Назрял е моментът за мерки, вероятно през следващите дни цялата страна ще стане от жълта в оранжево. Това заяви пред БТВ министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Той уточни, че ключовото, което следят здравните власти, са заетите легла в болниците.

По думите му сега са около 2000 заетите легла в лечебните заведения с ковид болни. Той обясни, че до около 2500легла  не се засяга лечението на други болни. „От тук насетне разкриването на нови легла е за сметка на другите“, предупреди той.

Здравният министър изтъкна, че прекалено бързо нараства броя на новозаразените. По думите му здравните власти се притесняват не от мащаба, а от скоростта на разпространение на мерките. Според докладите на РЗИ –тата основният източник на разпространение са масовите събирания и битовите, дискотеките.“ Тоест първите мерки трябва да са за да се ограничи такъв тип разпространение на вируса“,каза Кацаров . По думите му е назрял е момента за такива ограничения и добави, че се предвижда ваксинираните да имат възможност да посещават такива заведения.

Здравният министър обясни, че в момента в който започнат новите ограничения , трябва да започнат и мерките за подкрепа на работещите и засегнатите.

Стойчо Кацаров обясни, че в плана са предвидени всички мерки. Според този план трябва да се ограничи струпването на много хора закрито – тоест капацитетът на заведенията ще бъде намален от 50 на 30% .“Може да има и допълнителни мерки по отношение на трансграничното пътуване за да се намали вноса на инфекцията“, каза още здравният министър. Според него е добре да се прилагат  мерки на регионални нива, защото разпространението не е равномерно. „Апелирам в градския транспорт да се засили контролът за носене на маски“,каза още Кацаров.

Зависи от ситуацията в момента, ако са същите нива, вероятно ще започне присъствено учебната година, но вероятно ще се увеличи броя на заболелите, обясни още министърът.

Той коментира също, че продължава работата по софтуер, който да показва къде колко свободни легла  за ковид болни има. Той изтъкна, че е направена много добра логистика за имунизиране, има ваксини, останалото зависи от решението на хората. „Държа на това ваксинацията да остане доброволна“, каза Кацаров. Той обясни, че целта да може да се лекуват амбулаторно леките случаи цели да намали натиска върху лечебните заведения. Този пакет включва пакет от прегледи, лекарства за лечение, изследвания.

Досега са изплащани редовно парите за първа линия, увери той. „ В бюджета за 2021 година на МЗ имаше 35 млн за тази цел. До края на юли сме изплатили над 350 млн. Това са средства, които ние взимаме от бюджетите на другите министерства и ведомства. При следващо вземане МВР няма да може да си зарежда колите, буквално. Поставени са под заплаха парите за август за много неща. Нужда е актуализация на бюджета. Средства има, трябва НС да разреши да се използват. Иначе  след август ситуацията може да стане критична“, алармира още здравният министър. Той уточни, че актуализацията е нужна не само за парите на първа линия, а и за медикаменти. „ Имаме всичко необходимо за посрещане на вълната до средата на септември“, каза още той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.