Стоян Янкулов-Стунджи: Българите обичат рока, колкото и да се повтаря, че чалгата надделява

Стоян Янкулов-Стунджи: Българите обичат рока, колкото и да се повтаря, че чалгата надделява

  • Врагът са само собствените ни неувереност, егоцентризъм и консуматорство
  • Най-успели са свободните музиканти, без стереотипи и жанрови разделения
  • Концерти и творчески изяви е имало и по време на война

- Г-н Янкулов, разкажете ни за новото ви приключение в Евровизия и песента Intention! Как се роди парчето, какво е посланието?

- Песента е дело на д-р Милен Врабевски, създателя на групата Intelligent Music Project, негови са и текстът, и музиката, като той е автор и на всички песни в репертоара и албумите на групата. За гордост на всички ни аранжиментът и музикалният облик на Intention са както благодарение на Бисер Иванов и Иво Стефанов, така и на Саймън Филипс, който е копродуцент на голяма част от музиката на IMP.

За мен е чест, че са избрали тъкмо мен да изсвиря неща, които е изсвирил първоначално Саймън Филипс. Той е легенда за мен още от ранните ми години като музикант и разбирате с какво вълнение сега работя заедно с него, благодарение на това, че д-р Врабевски ни събра в тази невероятна рок група.

Посланието на песента е много актуално към днешна дата заради всичко, което ни се случи в глобален мащаб през последните две години. Всички тези негативни емоции, които се натрупаха в нас: страх, несигурност, отчуждение, безверие и съмнение, имат нужда от нашия отпор, от нашата смелост. Да се изправим срещу онова, което ни плаши, като осъзнаем, че врагът не е никой друг, а само собствената ни неувереност, неудовлетвореност, егоцентризъм и консуматорство. Да променим целите и намеренията си, като започнем да живеем в помощ на другия, само тогава ще се почувстваме наистина удовлетворени. Ето това казваме на целия свят чрез тази песен! И бих искал сега да призова българите, които живеят в чужбина, да гласуват за нас на конкурса.

- Как се приема песента от публиката, как преминава турнето ви с нея?

- Виждам, че на концерти публиката я харесва, кефи й се, аплодира и това всъщност е най-истинската реакция и оценка. А турнето е както винаги на макс – пълни зали, сърдечна публика и много рокендрол.

Знаете ли, българите обичат рок музиката, колкото и да се повтаря навсякъде, че чалгата надделява. Аз мисля, че няма някой, който да не се зарадва на една хубава рок песен!

- С Intelligent Music Project – а и не само - продължавате да свирите въпреки многото неизвестни около пандемията. Как се отрази тази криза на концертния живот в България? Има ли някои основополагащи изводи, които трябва да си направим – гилдията, от една страна, и публиката от друга?

- Не мисля, че пандемията е някакъв урок или назидание за музикантите или за културата. Кризи е имало по една или друга причина и работата е намалявала, а после отново се е възобновявал концертният живот. Концерти и творчески изяви е имало и по време на война. Защото влиянието на изкуството върху чувствата, мислите и духовността на човека винаги е спасявало, винаги е давало кураж и надежда. Ние, хората на изкуството, виждаме как си тръгва публиката от един концерт, от едно представление, от един спектакъл, виждаме как е развълнувана, приповдигната и как се променя, след като сме я докоснали. Така че – кураж! И ето затова е и нашата песен Intention.

- Това не е първото ви участие на Евровизия – какви са уроците, които вече научихте от голямата европейска сцена на конкурса? Как се промени Евровизия от първото ви участие през 2007 г. досега?

- Евровизия се променя всяка година, тя е традиционен, но не е закостенял конкурс, а е винаги в крак с трендовете в музиката и в шоуто въобще. Така че, ако се търси формула за успех или някакъв гарант, че ще се победи, това е невъзможно. За мен е важно да представим наистина качествена песен на достойно ниво и да я изпълним по най-добрия начин, да успеем да направим впечатление. А ние ще го направим, защото имаме с нас този голям изпълнител, музикант и човек Рони Ромеро! И, разбира се, шестима от страхотните музиканти на Intelligent Music Project.

- Този път залагате на доста по-различен стил с Intelligent Music Project. С какво ви спечели групата и идеята за нея преди четири години, когато започвате да работите с д-р Врабевски?

- Аз съм работил и преди с някои от тях – с Бисер и Славин свирихме в групата на ТОТО трибюта заедно с Боби Кимбъл, с Митко Сираков в „Банда Дел Падре” и в някои джазови състави, с други се запознах в IMP за първи път, но мисля, че вече се сработихме много добре, забавляваме се както на сцената, така и извън нея, и това е много важно за една група – да има топли и приятелски взаимоотношения, тогава музиката става и по-хубава и публиката го усеща.

- Вие сте от артистите, които сякаш не познават ограничения във връзка с жанровете. С цената на какво се постига това? Имате ли все пак любим жанр?

- Нямам и никога не съм искал да имам жанрови ограничения, а дори съм се стремял през целия си живот да изуча всички стилове и всички жанрове еднакво добре и да мога да ги свиря. Няма цена, когато наистина искаш нещо, полагаш всички усилия, за да го постигнеш.

- Наскоро представихте „Романтични пиеси” с „Ангел Заберски трио“. Разкажете ни повече за този проект – какво ще чуят почитателите в албума, как избрахте тези произведения?

- Благодаря за въпроса! Това е третият албум от поредицата Like Jazz, в която Ангел Заберски представя много популярни и любими на публиката класически произведения в негов авторски джазов вариант и за мен е голямо удоволствие да го свирим. Да чуеш „Болеро” на Равел и „Танц със саби” на Хачатурян в джаз аранжимент, да изсвириш Сватбения марш на Менделсон, само че с пиано, контрабас и барабани е много впечатляващо. Поднасяме аранжиментите с всичката ни сериозност и отношение към тези произведения и в тях личи уважението на Ангел Заберски към техните автори, затова и публиката ги заобичва и по този начин. Но всъщност това е четвъртият ни албум като трио, като първият ни албум Reflections е с изцяло авторски джазови произведения на Ачо Заберски. С Борис Таслев и Ачо Заберски свирим, откакто се помня в най-различни формати и състави, а като трио започнахме да записваме музика през 2011 г. Иначе заедно сме и в Биг Бенда на Ачо Заберски, и в джазовия квартет, октет, проекта Симфони джаз, който правим заедно, както и редица други джазови и класически формати.

- Тази година бяхте „зад кулисите“, така да се каже, и на най-голямото постижение в българското кино за 2021-ва с „Голата истина за група „Жигули“. Разкажете ни за работата си по филма – кой се свърза с вас, как протече работата с Геро?

- Всъщност моята съпруга Дора, която работи със сценаристката Ваня Николова, режисьора Виктор Божинов и с повечето от актьорите във филма, тя ги е свързала с мен. Ваня Николова ми разказа, че пише история за музиканти, решили да се върнат назад към изоставените си инструменти и към изоставената си група, за да спечелят голяма сума, но всъщност намират себе си. Тя искаше да й помогна в това да представи тези истории максимално близо до реалния живот на един музикант и на една група. Тя, разбира се, се е консултирала и с други музиканти. А вече впоследствие беше запознанството ми с Геро и съвместната ни работа. За мен беше голямо удоволствие да видя един човек, който за първи път сяда на барабани и само за няколко урока вече владее ритъма. Но разбрах, че Геро е бил фолклорен танцьор, той носи ритъма в себе си и бях много щастлив, когато гледах вече готовия филм, да видя резултата и той беше перфектен.

- Виктор Божинов разказва, че благодарение на вас се е запознал и с други добри барабанисти като Веско Риков и Riko Band. Отваряйки отново темата за жанровете - как се засякоха пътищата ви с Веско Риков и може ли това ваше познанство всъщност да се използва като послание и призив за разбиване на музикалните стереотипи в жанрово отношение?

- Аз пак ще кажа, музиката е всеобхватна и сега и преди стилове са се смесвали, взаимствали, повлиявали, най-успелите музиканти са свободните музиканти, без стереотипи и жанрови разделения, водени единствено от красотата в музиката. Веско Риков, мога да кажа, че е мой ученик, защото се познаваме още от деветдесетте години, когато много свирих с джаз фюжън групата ZONE C, с големия джаз музикант, който за съжаление си отиде преди 6 години Васил Пармаков, аз и Еко. Ние много свирихме по клубове в София, освен че обикаляхме из Балканите, Европа и по-далече, и тогава Веско Риков беше младо момче, музикант, който явно много се интересуваше и от други стилове, идваше много често да ме слуша и да заимства от моето свирене, учеше се на тънкостите, беше любопитен, любознателен да научи и друга музика освен сватбарската и фолклора. Както навремето пък аз съм се учил от сватбарите и кючекчиите на техните тънкости и сега всичко това ми помага да импровизирам, да добавям орнаменти, да бъда свободен в свиренето.

- Какво си пожелавате за новата 2022 г.?

- Пожелавам си, както и на всички хора, здраве, много хубавата дума „заедност”, и много ми се иска да бъдем малко по-добри един с друг и с чисти намерения!


Визитка:

  • Стоян Янкулов-Стунджи е роден на 10 септември 1966 г. в Елин Пелин
  • На 8-годишна възраст започва уроци по пиано, като по това време проявява интерес и към ударните инструменти
  • Завършва музикалното училище "Любомир Пипков" в София, а след това и Държавната музикална академия "Панчо Владигеров" със специалност ударни инструменти.
  • Свири в Биг бенда на Българското национално радио, както и с рок и джаз групи, с фолклорни ансамбли, джаз-рок и фюжън групи
  • През 2007 г. в дует с Елица Тодорова се класират на престижното 5-о място във финала на Евровизия във Финландия
  • Шест години по-късно двамата отново се явяват на Евровизия с песента „Само шампиони“
  • Част е от групата Intelligent Music Project, която ще представи България на Евровизия 2022 в Торино с песента Intention

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.