Стоев: Основни приоритети остават присъединяването към Еврозоната и Шенген

Стоев: Основни приоритети остават присъединяването към Еврозоната и Шенген

Министърът на външните работи Светлан Стоев представи външнополитическите приоритети на България пред Дипломатическия корпус и благодари на представителите на 83 страни и международни организации за техните усилия и принос за задълбочаването на сътрудничеството с България във всички области от взаимен интерес.

"Бих искал за пореден път да подчертая мотото на служебното правителство - почтеност, прозрачност и приемственост. За мен като дипломат от кариерата приемствеността има основна роля във външната политика", заяви министър Стоев по време на срещата в резиденция „Бояна“.

В своето изказване министърът открои двата основни приоритета в работата си като министър на външните работи - организацията на изборите зад граница и изпълнението на целите във външната политика, които остават непроменени. Сред тях той посочи защитата на българските национални интереси и насърчаването на мира, стабилността, сигурността, правата на човека, демокрацията и просперитета в регионален и световен мащаб.

Основни приоритети на България във външната политика остават присъединяването към Еврозоната и Шенгенското пространство, приемането на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Ключов външнополитически приоритет е и европейската интеграция на страните от Западните Балкани, съобщиха от МВнР.

„България е и ще продължи да бъде един от най-силните поддръжници на процеса на разширяване, както вече демонстрирахме това по време на българското председателство на Съвета на ЕС и по време на съвместното ни председателство с Република Северна Македония на Берлинския процес през 2020“, каза Светлан Стоев. Той изтъкна, че българската подкрепа за страните от Западните Балкани е последователна и се основава на ключови принципи на следване на критерия за индивидуалните постижения на всяка една страна кандидат и изпълнението на съответните критерии.

Министър Стоев потвърди приемствеността и в политиката по отношение на европейския път на Република Северна Македония като подчерта, че през последните години България е изразявала притеснения по повод изпълнението на двустранния Договор от 2017 г. Българската страна настоява нейните тревоги да бъдат зачетени в Преговорната рамка за Република Северна Македония, която определя правилата на процеса на присъединяване.

България ще продължи да бъде активен, надежден и предсказуем партньор в Европейския съюз и НАТО, потвърди Светлан Стоев. "Оценяваме координация на ниво ЕС в отговор на предизвикателствата, свързани с коронавируса. Силата на единството на страните-членки е очевидна и в лицето на безпрецедентната криза, причинена от пандемията COVID-19", заяви външният ни министър.

Той припомни, че България е една от седемте държави-членки, които от 1 юни започнаха да издават цифрови сертификати на ЕС, които ще улеснят безопасното движение и ще допринесат за съживяването на икономиките, туристическата екосистема и международната мобилност. Според министър Стоев ЕС се нуждае от оперативна съвместимост на сертификата на международно ниво.

Във връзка с предстоящата среща на високо равнище в София в рамките на българското председателство на инициативата "Три морета", министър Стоев изтъкна, че амбицията на страната ни е да проведе успешна и продуктивна среща и бизнес форум с широко участие на държавни агенции, банки за развитие, компании от региона и частни инвеститори.

"Очакваме и участие на високо ниво от Европейската комисия, САЩ, Международния валутен фонд и други партньори", каза Светлан Стоев като подчерта, че осезаемите резултати при реализирането на стратегическите трансгранични и регионални проекти в рамките на Инициативата са от ключово значение за целия регион.

В двустранните си отношения България се стреми към взаимноизгодно сътрудничество в областта на икономиката, търговията и инвестициите, както и в културния обмен между народите. Подчертано беше желанието за по-нататъшно стимулиране на сътрудничеството със страните от Северна и Южна Америка, основано на споделени ценности в ключови сфери.

В отношенията си с Русия "България се ръководи от своите национални интереси и международни ангажименти и задължения, произтичащи от членството ни в ЕС и НАТО" , каза външният ни министър. Той заяви, че двустранното сътрудничество може да бъда подобрено на базата на равнопоставен политически диалог, а за отношенията ЕС-Русия българската страна смята за изключително важно балансираното прилагане на 5-те водещи принципа на Съюза към Русия. „Страните от „Източното партньорство“ остават ключов приоритет в българската външна политика“, каза Светлан Стоев. България е сред най-активните поддръжници на инициативата.

Външният ни министър открои и традиционно приятелските отношения на България със страните от Близкия изток и Африка, базирани на взаимното уважение, добро двустранно сътрудничество и връзки между хората. По отношение на конфликта между Израел и Палестина той изтъкна, че дипломацията е най-доброто средство за постигане на мира.

Като приоритетни области във външната ни политика министърът открои и партньорствата със страните от Азиатско-Тихоокеанския регион и потенциала за развитието на сътрудничество, както на двустранно ниво, така и в рамките на ЕС.

Доайенът на Дипломатическия корпус, посланикът на Палестина д-р Ахмед Ал Мадбух благодари на министър Стоев, че той и МВнР са винаги открити за обсъждане на важни въпроси с чуждестранните дипломатически представители.

Външният ни министър подчерта, че присъствието на толкова много чуждестранни дипломати на срещата демонстрира колко важни са връзките помежду ни. Светлан Стоев изрази надежда досегашното ни сътрудничество с чуждестранните партньори на България да продължи да се задълбочава.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.