Стимулират с финансови бонуси учители със заслуги

Стимулират с финансови бонуси учители със заслуги

Министерството на образованието и науката да разработи специален механизъм за финансова подкрепа на учители, които имат изключителни постижения и особени заслуги в областта на образованието. Около тази идея се обединиха членовете на ресорната парламентарна комисия, предаде БГНЕС

Това се случи след като депутатите подкрепиха единодушно с 22 гласа отпускането на държавна парична награда на Стоянка Настева - детска музикална учителка от Русе. Заради високата професионална и всеотдайна педагогическа дейност на преподавателката ще бъде изплащана пожизнено държавна парична награда чрез изплащане на месечна сума в размер на 500 лева. Предложението за награждаването на Настева дойде от Министерския съвет, след като е постъпило от инициативен комитет от Русе, съставен от народни представители, ректор и преподаватели във висши училища, директори на училища и детски градини и други дейци в сферата на образованието

„Ще подкрепим всяко едно предложение, което постъпи от МОН и Министерски съвет за една такава награда. В България има много достойни учители. Това е прецедент, но хубав прецедент“, заяви председателят на ресорната комисия Милена Дамянова. Подобна награда се отпуска за първи път на български учител. „Всички се обединиха около идеята МОН да разработи механизъм, по който да бъдат подкрепяни такива учители в пенсионна възраст, които са с много заслуги за образователната система. Във всяка община, всяко населено място и във всяко училище и детска градина има такива учители“, подчерта Дамянова.

Зам.-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова обърна внимание, че това не е пенсия, а награда за особени заслуги по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нация след коментари, че 60 на сто са българските пенсионери живеят на прага на бедността.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.