Стимулират потреблението на биопродукти в заведенията

Стимулират потреблението на биопродукти в заведенията

Ще се стимулира потреблението на био продукти в заведенията. Това стана ясно по време на видеоконферентен разговор с бранша за обсъждане на предстоящата стратегия "От фермата до трапезата - устойчиво производство на храни", съобщиха от земеделското министерство.

Идеята е част от позицията на страната ни за разширяване на биологичното земеделие за периода 2021-2026 г. Тя включва още и подобряване на контрола върху етикетирането,

популяризиране на късите вериги и повишаване доверието в биопродуктите,


както и подкрепа на биопроизводителите за достъп до пазари и крайни потребители чрез ефективна институционално-нормативна рамка.

В националната ни позиция по стратегията "От фермата до трапезата" България трябва да посочи и добрите земеделски практики, които са екологично съобразени и могат да повлияят положително на околната среда. Експерти от Българската агенция по безопасност на храните са информирали участниците в дискусията, че се прилага Национален план за действие за устойчива употреба на пестициди. За постигане на целите на стратегията следва да бъдат прилагани и мерки, които


да стимулират и мотивират използването на устойчиви практики.

По време на видеоконферентния разговор е изтъкната и необходимостта от редуциране на зависимостта от употребата на торове. По този начин ще се подобри управлението на хранителни вещества с цел възстановяване и поддържане на почвеното плодородие. Представителите на браншовите организации са били запознати и с ролята на горското стопанство за изпълнение на целите на Зелената сделка и постигане на нулеви емисии до 2050 г. Устойчивото управление на горите има потенциал да увеличи усвояването на въглеродни емисии чрез осигуряване на здрави екосистеми и намаляване на ефекта от природни бедствия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.