Стимулирането на биоземеделието става основен приоритет в сектора

Стимулирането на биоземеделието става основен приоритет в сектора

Стимулирането на малките био производители и преработватели трябва да бъде един от основните приоритети в Плана за действие за развитието на биологичното производство. Това заяви министърът на земеделието проф. д-р Христо Бозуков по време на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел.  Следва да бъде осигурено целево финансиране за промоционални кампании, съобщиха от земеделското ведомство. 

По време на заседанието министрите дискутираха свързаните с търговията въпроси на селското стопанство. В тази връзка българският ресорен министър подчерта, че към момента чувствителни продукти за България са

вносът на мед, слънчогледово масло, птиче месо и орехови ядки от Украйна и Меркосур,

а също и защитата на географските означения. Той даде пример с включването на българското розово масло в споразумението за свободна търговия с Австралия и намаляването на квотите за овче и агнешко месо, внос от Нова Зеландия.

Министър Бозуков бе категоричен, че България подкрепя съвместното предложение на Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Унгария и Румъния във връзка със здравето на пчелните колонии чрез националните пчеларски програми. 

„И при нас намаляването на пчелната паша, резките промени в климата и повишената зимна смъртност влияят негативно върху числеността на пчелната популация и ефективността от производството. Това пряко се отразява върху интереса да се отглеждат пчели“, коментира земеделският министър.

Относно гражданската инициатива „Края на клетките“, проф. Христо Бозуков поясни, че към настоящия момент приемането на подобна забрана за клетъчно отглеждане на определените видове животни е неприемливо за България.

„За страната ни е от особено значение следването на балансиран подход. Важно е да бъдат взети предвид и внимателно преценени всички съпътстващи фактори и последствия при въвеждане на нови норми и стандарти на отглеждане на животните. Новите правила следва да бъдат въведени поетапно, с цел плавно и регулирано прилагане. Така ще се избегнат значителни сътресения и нежелани последствия за животновъдния бранш, производството на храни от животински произход и продоволствената осигуреност на страните членки на ЕС“, смята той. Бозуков допълни, че евентуалната забрана на клетъчното отглеждане на  животни, може

да доведе до дефицит на яйца и други продукти от животински произход.

На заседанието бе обсъдена и потенциалната забрана за системно убиване на мъжки пилета. Министър Бозуков обобщи, че преди да бъде взето такова решение трябва да се проучат нагласите и да се оцени въздействието на национално ниво, предвид съществуващите специфики и особености на развитие на животновъдството във всяка държава-членка на ЕС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.