“Стимул” пази ли лозе!?

“Стимул” пази ли лозе!?

Видя се, че българинът е роден, за да дърпа дявола за опашката. Винаги смята, че на него ще му се размине. И никак не вярва на страховити внушения. Те са за другите! Затова не трябва да се изненадваме, че изправени пред нерадостната перспектива, назначените управляващи изведнъж се разбързаха с ковид мерките. Спряха да търсят “без вина виновни” и вместо “гръмки разкрития”, предлагат парични стимули и други облаги за тези, които ще решат да се ваксинират.

Няма да коментираме, че това можеше да се случи като естествено продължение на всичко, което предишният екип свърши. Щеше да е и благодарност за това, че изнесоха основната битка, а и придобиха опит, който можеше да предадат. Но както обикновено, у нас се върви не по лесния, а по трудния път.

Няма шега, всекидневно се откриват заразени от новите щамове, някои вече починаха. А царящата слободия започва да се оказва привидна. Пораженията, нанесени от антиваксърите, са значителни – дори сред лекари, учители и социални работници. Това вече тревожи не само управляващите, но и бизнеса: те първи осигуриха предимства за ваксинирани работници, а туристическият бранш – ваучри. Видя се също, че съседните ни страни, а и останалите от ЕС не се трогват от твърденията, че сме оазис, че пандемията ни заобикаля, няма проблем нито с ваксините, нито с готовността на медицинските екипи. Без тестове и ваксинационни паспорти няма как да се придвижваме, включително и да посещаваме редица публични места. Рестрикции, макар и не толкова тежки, вече са приети в много европейски страни. Затова, вместо не особено убедителното “засега няма да затваряме”, държащо в напрежение туристическия и търговския сектор, е добре да се помисли как проверките да стават по-бързо, например - с помощта на притежавани вече мобилни устройства. Въпросът какво се случва с ваксините, чийто срок изтича също не е маловажен – ще се дарят или ще бъдат унищожени. Най-малкото защото е отговорност на управляващите, а и са платени от данъците ни.

Ще видим дали “стимулите” ще “заместят” страха. Много е лесно да се говори в бъдеще време, да се представят кризисни планове, да се обещават медицински хеликоптери, да се говори за стимули. Но реалността е друга. Колективният имунитет, който се очакваше, че ще постигнем през лятото, после се премести през есента, днес, времево, е вече химера. Бизнесът също е нащрек. Едва ли предизборните лакърдии ще го трогнат. А номерът “след нас и потоп”, не е работещ. Защото, ако се действа така, промяната, която ни обещават, ще е само прах в очите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.