Стигаме до данъчната свобода най-късно от 10 г.

Стигаме до данъчната свобода най-късно от 10 г.

Денят на данъчна свобода през 2021 г. се пада на 20 май, което е най-късната дата през последните над десет години. Това означава, че близо 140 дни ще работим за държавата през следващата година, изчислиха експертите в Института за пазарна икономика (ИПИ).

Отчитайки тежкия удар на пандемията, през следващата година консолидираните приходи в бюджета се очаква да достигнат 47,6 млрд. лв. Заложеният в бюджета размер на брутния вътрешен продукт на страната през тази година е 124,5 млрд. лв., тоест средно за един календарен ден българите ще изработват по 341 млн. лв. Ако приемем, че всичко изработено от началото на годината отива в държавата хазна, то ще ни трябват 140 дни да я попълним.

Въпреки спада на стопанската активност през първата половина на изминалата година, работещите българи са внесли повече данъци в държавната хазна през 2020 г. в сравнение с 2019 г. Макар и въвеждането на някои мерки за облекчаване на данъчното бреме - например по-ниската ставка за ДДС на определени стоки или временни отстъпки при някои местни данъци и такси, в общия случай българският данъкоплатец ще плати повече данъци и през 2021 г., смятат в ИПИ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.