RASSIM® срещу
3

RASSIM® срещу "великото изкуство"

Самостоятелна изложба No More Great Art на художника концептуалист, известен като RASSIM®, отваря врати в галерия „Васка Емануилова“ – филиал на Софийската градска художествена галерия. Вернисажът за откриването е днес от 18.00 до 20.00, а експозицията, чието название може да се преведе като „Стига вече велико изкуство“, може да бъде посетена до 31 октомври.

Изложбата представя развитието на идеите за изкуство на художника, показвайки произведения от различни серии и периоди в творчеството му. По-ранните са част от колекцията за съвременно изкуство на СГХГ. Поставени редом до скулптурите на Васка Емануилова, произведенията на RASSIM® създават невидими пространствени и исторически връзки по отношение на интереса към човешкото тяло, в търсенето на естествения материал и класическото изкуство.

RASSIM® е автор, когото публиката познава още от 90-те като активен участник на сцената за съвременно изкуство в страната. Той е един от проводниците на езика на пърформанса и бодиарта у нас, превръщайки собственото си тяло в инструмент за творчество. По-ранните произведения на художника носят белезите на социалния и културния контекст на трансформация на обществото, изпълнен с психологически контрасти и воля за промяна. Макар да създава произведения в съвременността, през годините RASSIM® показва дълбоко класическо отношение към изкуството отвъд относителността на значенията и игрите на постмодернизма. В по-новите си творби той се завръща към платното и живописта като поле за създаване на „шедьоври“ и знакови за историята на изкуството произведения.

Художникът променя концепцията за подпис на автора, рисувайки със собствената си урина, а по-късно и с петрол като материал, съдържащ богатството и натрупаната „памет“ на природата. За него ДНК-то на художника е следата на индивидуалния почерк, както и нишката, свързваща автора с паметта на рода и земята. Отношението към природата и към живото като космическа сила поставят по особен начин RASSIM® в традицията на интереса към началата и смисъла на съществуването в българското изкуство. Изложбата се реализира със съдействието на галерия ONE. Куратор е Владия Михайлова.

Красимир Кръстев – RASSIM® (набор 1972-ра) е една от най-важните фигури, осъществили радикална промяна в понятието за изкуство на българската художествена сцена през 90-те. Най-известната серия на RASSIM® през годините е „Корекции”, в която художникът работи със собственото си тяло и пресъздава актуални социални модели – на типичния мачо красавец от рекламите, на мускулестия културист, на наркомана, на „другия”. Тази концепция го превръща в емблема не само на българската, но и на международната арт сцена.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.