Лекар бе разкрит в тв разследване да слага стендове на здрави хора. Целта е негово, а вероятно и на други хора, облагодетелстване, чрез неправомерно източване на Здравната каса.

Логично незабавно се самосезира Специализираната прокуратура, задействани са ГДБОП, АДФИ и НАП. Не става дума за единичен случай, има подадени сигнали и от други пациенти. Публична тайна е от години, че се извършват спекулации със стендовете, включително с качеството на изработката им. Според специалисти поставянето на стенд на здрав човек ускорява възможността той да получи инфаркт. Т.е.казано в прав текст – това си е опит за убийство. От морална гледна точка, престъплението не е по-различно от това на извергите, станали печално известни с деянията си през последните месеци, дори е по-лошо, защото този лекар е произнесъл Хипократовата клетва. Според немската практика такива лица повече не могат да бъдат лекари. Но едва ли е достатъчно, особено ако се докаже, че има починали в резултат на неговите деяния. Затова, ако е необходимо, е добре да се помисли за спешни промени в Наказателния кодекс, за да може осъждането на такива “невидими” на пръв поглед убийци да действа превантивно за други, които искат да печелят с цената на човешки животи. И накрая нека не се правят обобщения. Хиляди се лекарите у нас, които всеки ден губят част от здравето си в битката за спасяване на човешки животи. И това лице, както и свързаните с него, са срам за съсловието. Затова е далеч по важно да се показват добрите дела, както и управляващите, които и да са те, да не пестят усилия в реформирането на здравната система. Защото, когато има добри правила, всички ще имат полза, а и няма да има възможности за тяхното прекрачване.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

На болен гръб и сто тояги са малко

Изненадващо предложение на Националната здравноосигурителна каса за ограничаване броя на изписваните и плащани от нея лекарства за едно заболяване в новия рамков договор с лекарския съюз е на път да отключи обществено недоволство.

Защо никой не вярва в съдебната реформа?

Никой у нас не вярва, че съдебната реформа се случва. При гражданите това се дължи на факта, че вярват във фалшивите новини доста по-често, отколкото трябва, или пък доста по-рядко, отколкото заслужават, срещат справедливост.

Родителски неволи

Свикнали сме да чуваме как родители се жалват, че детето им не е прието в ясла, детска градина или първи клас. Сагите тогава са големи. Да не говорим, че имаше времена, в които за елитно училище майки, баби и татковци се редуваха по цели нощи в колите, за да се уредят с място.