0

З а втора поредна година българският биатлон преживява кошмар на Световната купа в Оберхоф (Германия). Миналия сезон 6-ма наши дадоха положителни проби за коронавирус, включително и ваксмайсторката Стефани Попова и целият отбор беше поставен под карантина. Сега случаят се повтаря за единствената жена в екипа, който се грижи за ските на отбора.

За втора поредна година българският биатлон преживява кошмар на Световната купа в Оберхоф (Германия). Миналия сезон 6-ма наши дадоха положителни проби за коронавирус, включително и ваксмайсторката Стефани Попова и целият отбор беше поставен под карантина. Сега случаят се повтаря за единствената жена в екипа, който се грижи за ските на отбора.

Стефани има леки симптоми и кара болестта като лека настинка. Тя е изолирана в самостоятелна стая. Заради положителния й тест пък целият отбор минава на ковид тестове всеки ден.

За последните 48 часа състезатели и треньорският екип, включително и ваксмайсторите, са минали 3 PCR теста, като засега резултатите са отрицателни и те продължават участието си в Световната купа. Утре тимът заминават за Руполдинг, където е последният старт, важащ за олимпийски квоти. Попова обаче ще остане в Оберхоф, където ще бъде тествана на 13 януари и при отрицателен резултат ще бъде освободена.

Това не е единствената положителна проба за COVID-19 в биатлона след Нова година въпреки взетите по-строги мерки от международната федерация (IBU). От началото на сезона тестове правеха само неваксинираните в кервана, но след празниците

бе взето решение всички да минават проверки за ковид инфекция по 3 пъти в седмицата

веднъж с PCR и още по 2 пъти с бързи тестове. Така заразени се оказаха лидерът на руския отбор Едуард Латипов, състезател от Румъния и още няколко човека от други отбори, включително от Швейцария и Норвегия.

С коронавирус е и новото попълнение в женския национален отбор Лора Христова, която в момента не е с тима ни в Оберхоф. Тя се състезаваше на IBU купата в Брезно-Осърбле (Словакия), където в събота се нареди 73-та в спринта на 7,5 км. След това обаче даде положителна проба.

Междувременно на последния старт в Оберхоф - преследването на 12,5 км при мъжете, лидерът на тима ни Владимир Илиев записа най-добрия си резултат този сезон. Само с 1 грешка в стрелбата троянецът завърши 13-и, въпреки че стартира от 32-рата позиция след спринта. Така

Илиев спечели нови 28 точки за Световната купа


и вече е на 46-о място с общо 56 точки актив. Победител стана французинът Кантен Фийон Майе, следван от шведа Себастиан Самуелсон и норвежеца Тарей Бьо.

При жените в преследването на 10 км Милена Тодорова финишира 34-та. Българката вървеше отлично в началото, като с две безгрешни стрелби от легнало положение тя се изкачи до 19-ото място, но след това за пореден път проличаха проблемите й от положение прав и с 5 грешки от 10 изстрела тя се смъкна надолу. Все пак Милена прогресира с 11 позиции, след като започна преследването от 45-о място.

Победителка стана норвежката Марте Олсбу Рьойзеланд, която направи 2 пропуска на стрелбището и остави зад себе си Хана Йоберг (Швеция) и Динара Алимбекова (Беларус).