Стефан Янев се среща с премиера на Северна Македония Зоран Заев

Стефан Янев се среща с премиера на Северна Македония Зоран Заев

Служебният премиер Стефан Янев ще се срещне с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев в Министерския съвет.

Двамата правителствени ръководители ще проведат разговор на четири очи, последван от пленарно заседание на двете делегации. Акцент по време на срещата между Стефан Янев и Зоран Заев ще бъде задълбочаването на двустранния политически диалог и разширяването на партньорството в редица сфери. Фокус на разговорите ще бъде и перспективата за постигането на реален напредък в процеса на европейска интеграция от страна на Република Северна Македония. След официалните разговори са предвидени изявления на министър-председателите Стефан Янев и Зоран Заев за медиите.

България не е в ситуация да направи компромис с позицията си за Република Северна Македония. Нашите условия са под егидата на преговорната рамка, която е дадена от парламента. Тази позиция е последователна, заявена многократно и ясно, и се решава в политически диалог между нашите страни, каза вчера Стефан Янев за предаването "Още от деня" на БНТ, коментирайки отношенията със Скопие в контекста на предстоящото Зоран Заев у нас.

Очакваме премиера Заев, предложил съм му да седнем по добросъседски, да разговаряме и да търсим решение, може би в близките месеци, каза премиерът Янев за БНТ.

Българският премиер даде и специално интервю за информационната агенция на Република Северна Македония МИА, която акцентира на думите му, че решението на въпроса между двете държави е на политиците. На историците не трябва да се оставя да бъдат водещи в политиката, защото политиката е отговорност на правителствата, заяви Стефан Янев.

Янев каза за МИА, че е необходимо двете правителства да седнат и прагматично да разговарят какво може да се направи, за да се постигне решение.

"Историците са хора на науката. Според мене хората на науката трябва да се занимават само с наука, да си доказват тезите и, разбира се, на базата на факти и доказателства, с необходимата сериозност и отговорност. Но те не бива да бъдат оставяни да бъдат водещи по отношение на политиката, защото политиката е отговорност на правителствата. Политиката е отговорност на изпълнителната власт, която отговаря за нуждите на гражданите. Нуждите на гражданите се определят

чрез гласуване на съответните избори, тоест решението на този въпрос е в политическия живот и на правителствата на двете държави", каза Янев за МИА.

Агенцията посочва, че според него изпълнението на Договора за добросъседство върви бавно, а съвместната българо-македонска Комисия по историческите и образователните въпроси не е постигнала нищо в работата си.

"Да, казахме, че тази Комисия трябва да постигне нещо, но е очевидно, че тя не направи нищо. Това беше ясно още през първата, втората година. Трябва ли да чакаме още пет години тази комисия да постигне нещо? Според мене това не е реално", каза Янев в интервюто за МИА.

Премиерът подчерта, че това е и неговият призив, въпросът да се реши с разговор между двете правителства.

"Затова моят призив, радвам се, че господин Заев ще бъде утре наш гост, е точно за това. Правителствата да седнат и прагматично да разговарят какво може да се направи, защото, както вече казах, при цялата добронамереност, която беше изразена при подписването на Договора за добросъседство през 2017 г., очевидно е, че той не се прилага. Ето вече четвърта година, откакто е подписан и нямаме никакъв напредък", каза премиерът Янев за МИА.

Цялото интервю заедно с видеоматериала ще бъдат публикувани утре, съобщава МИА.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.