Премиерът: Провалът на тези НС е заради липса на диалог между хората и партиите (ОБНОВЕНА)

Премиерът: Провалът на тези НС е заради липса на диалог между хората и партиите (ОБНОВЕНА)

  • Стефан Янев: Усилията за разкриване на непрозрачни практики ще продължат
  • Октомври внасяме плана за възстановяване в ЕК, искат ясна дата за спиране на Мариците
  • Видя натиск в заплахите за затваряне на бизнеси заради цената на тока
  • Доволен е от управлението на пандемията, в момента се намираме в плато

Провалът на тези НС и невъзможността за стабилно мнозинство го отдавам на нежеланието и липса ясна връзка между хората и партиите. Това коментира пред Дарик радио премиерът Стефан Янев.

Той даде да се разбере, че има разминаване между желанието на хората какво трябва да се постигне от партиите и тяхното неумение да разчетат желанията хората, като така се стигало до липсата диалог.  Янев заяви, че партиите и полиците трябва да търсят правилен път към гражданите и да отговорят въпроса защо намалява изборната активност. 

Премиерът поясни, че изборите са основен приоритет и задача на служебен кабинет. Той поясни, че за предишните са положили усилия вотът да е прозрачен, като да има максимално овладяване на купения и корпоративен вот. "Успяхме в голяма степен. Реалната оценка я дават хората. От тяхната реакция се опитваме да се води",каза премиерът. Той поясни, че се намираме в уникална ситуация, тъй като служебно правителство поема властта от друго такова. Сега организацията на вота на 14 ноември също оставала основна задача, като Янев поясни че този вот ще бъде по-сложен. Премиерът поясни, че подготовката за това вече е започнала и на последното заседание на МС са обсъждали финансовото обезпечение. Той обаче не каза колко ще струват изборите, като само добави, че ще се наложи покупката на нови допълнителни машини и все още чакат ЦИК да каже колко точно ще са нужни. Янев изрази надежда, че ще се справят със сроковете.

Освен изборите, Янев коментира влизането в политиката на двамата вече бивши министри Кирил Петков и Асен Василев, проблемите в енергетиката, планът за възстановяване, управлението на ковид кризата.

Появата на все нови проекти според него се опира именно до нуждата на хората да имат политическо представителство. "Живеем в свободна страната и това трябва да се поощрява", каза той. На въпроса дали така обаче "капитанът" не се е лишил от двамата си "нападатели", Янев отговори: "Така е, но в един отбор незаменими хора няма". Янев даде да се разбере, че предпочита колективната и отборната игра и това дава по-добри резултати. Той заяви, че не е беда за служебния кабинет, че хора се опитват да правят политически проект. Премиерът обеща отношението им към проекта на Петков - Василев и всички останали формации да бъде еднакво. Янев изтъкна,че тяхно задължение като правителство е да осигурят равно състезателно поле за всички. Премиерът увери, че тези двама министри не са били единствените, които са осветлявали непрозрачни практики на харчене на публични средства. Той увери, че всички министри са работили в тази посока и усилията ще продължат. По думите му лятото не е било толкова спокойно и кабинетът е имал доста предизвикателства, с които да се справи - излизане от пандемията, баланс между мерките и бизнеса, неяснотата около старта на туристическия сезон.

Относно скока на цените на тока, Янев заяви, че са в постоянно връзка ДЕВР и енергийната борса за търсене решение. По думите му хората трябва да се спокойно, че всичко нужно се прави. Въпреки това изтъкна, че не можем да влияем на световните цени на основните енергоносители. "В цяла Европа са високи цените не електроенергията. Само Полша от свързаните европейки пазари е с по-ниски цени от тези в България. Прибързано е да казваме, че ще се затварят производства и ще се освобождават хора. Това в по-скоро натиск", каза Янев, но не уточни срещу кого е насочен натискът. "Ние се оплакваме от високите цени, но трябва да бъде отчетен позитивния тренд на икономически растеж", каза Янев и добави,че растежът  е около 10 %. Министър-председателят добави, е в енергетиката е нужен системен подход. Той поясни, че не може да разчитаме на нови мощности, а предстои по график спиране на ремонт за 1 месец на блок на АЕЦ "Козлодуй".

По думите му, твърденията, че не е работа на правителство да проверява газовата връзка Гърция или да прави ревизия Турски поток се подклаждат от внушения и говорения на определени партийни представители. Янев изтъкна, че сме  почти перманентна предизборна кампания и такъв тип говорене е нормално. Той обаче изтъкна, че служебните министри, които нямат партийна представителност в НС, са били изслушвани в часове. Според него този тип отчетност е добра, но от друга страна те не са редовен кабинет. Нетипично по думите му било именно служебен кабинет да прави стратегия за енергетиката, но страната имала нужда от нея и затова те ще положат нейните основи и ще я представят на следното НС, което да търси решения и подходи - искаме или не ядрена енергетика и да развиваме Белене. Даде да се разбере, че АЕЦ "Козлодуй" имал отлични показатели и е гръбнакът на икономиката. От гледна точна зелената сделка пък развитието на ядрена мощност изглеждало по думите му като логичен процес.

Янев коментира още,че се надява до края на септември или през октомври да внесем плана за възстановяване в ЕК. Той вече бе преработен, но проблемът идва от условието на експертите в ЕК - да дадем конкретна дата кога затваряте Мариците. В тази връзка имало няколко сценария. Той поясни, че освен на експертно ниво, ще подигнат въпроса и на политическо - на ниво Европейски съвет и пред самите ресорни еврокомисари. Премиерът напомни, че преди няколко години е била приета стратегия, според която дата за затваряне на въглищните централи в Маришкия басейн и тяхното трансформиране е 2036 година. По думите му идеята за 2036 година е поносима, като от думите на Янев стана ясно, че именно тази дата ще защитаваме пред Брюксел.

Накрая премиерът коментира и ковид кризата и ваксинацията. Той поясни, че дискриминациони мерки са нещо крайно и не биха предприели такива, като трябва да се разчита на здравия разум на хората. Янев определи като "подходящ" модела на управление на ковид кризата и мерките, които се предлагат.  Той увери, че имаме достатъчно ваксини и сме една от малкото държави, в които има избор. Въпреки това все още имало хора, които са скептични и смятат, че  ваксинирането не помага. Обърна внимание за ковид звената и новата възможност за безплатните лекарства за домашно лечение. Накрая заяви, че очакванията за кризата и новата вълна са били по-високи, но сега имало намаляване на процента на заразените. Според него в момента се намираме в плато на заболеваемостта,но е рано да се каже дали ще останем в него. Относно разкритията в здравния сектор, той увери, че няма лов на вещици.

"Властта е отговорност, а не играчка, с която можеш да си поиграеш и оставиш", завърши Янев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.