Стефан Янев: Последният трагичен случай с пожарите ни показа, че мерките за безопасност не са съвършени

Стефан Янев: Последният трагичен случай с пожарите ни показа, че мерките за безопасност не са съвършени

Последният трагичен случай с пожарите ни показа, че мерките за безопасност не са съвършени и винаги има недостатъци. Това каза премиерът Стефан Янев в отговор на депутата Минчо Куминев от БСП за борбата с горските пожари.

"Грижата за здравето и имуществото на хората както и за горите и това, което имаме като даденос,т всеки летен период, е от особена важност и значение предвид ситуацията с горещото време, така и със спецификата на дейностите, които се извършват в горите и селскостопанските площи. В тази връзка държавата през годините е създала организация, която най-общо казано включва взаимодействието на три ведомства: МВР, съответно ГДПБЗН, Министерството на земеделието, храните и горите, и разбира се Министерство на отбраната, където има подготовка с наличната техника да помогне на населението при бедствия и аварии", каза още Стефа Янев. 

По думите му координацията на тези три министерства не изключва хиляди български граждани доброволци, които се включват в този процес. "По отношение на тяхното оборудване, подготовка и инструктаж при влизане в такава опасна среда, необходими мерки се взимат, но последният трагичен случай ни показа, че тези мерки не са съвършени и винаги има недостатъци, които бяха платени с най-скъпото - човешки живот", каза Стефан Янев. 

"В периода от 20 юли насам в страната имаше доста пожари. В момента мога да ви дам статистика, но не е целта да се замеряме с цифри. По-скоро да ви кажа, че до момента пожарите са овладени. С днешна дата единственият тревожен район е в района на Югово, където теренът е пресечен. Съсредоточени са усилията, включително и летателната техника ще работи там на терен", каза още Стефан Янев. 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.