Стефан Янев: Гражданите са уморени от избори и очакват стабилно мнозинство (ОБНОВЕНА)

Стефан Янев: Гражданите са уморени от избори и очакват стабилно мнозинство (ОБНОВЕНА)

Не отхвърли напълно възможността да бъде премиер в редовен кабинет

  • Оценката за работата на Иван Гешев я дадоха хората миналата година по време на протестите, обяви служебният министър-председател пред bTV

"Гражданите са достатъчно уморени от избори и очакват стабилно мнозинство, което да излъчи кабинет, който да функционира нормално, защото предстоят много въпроси за решаване". Това обяви служебеният премиер Стефан Янев пред bTV по повод политическата ситуация у нас. 

"Това, че партиите се опитват да разговрят чрез медиите, или въобще да не разговорят, после пък показват, че може да се говори, създава объркване в хората, че нещо не е наред в политическия диалог. Има дистация между хората и партиите, между хората и институциите, те нямат усещането, че работят в тяхна полза и интерес. Това поведение на партиите е доста опасно в момента", коментира Янев поведението на партиите успели да влезнат в 46-ото Народно събрание.

Служебният премиер е категоричен, че партиите трябва да водят диалог и да прояват мъдрост, за да разберат своята отговорност. Янев изрази отпимизъм, че може да бъде намерена правилната формула за съставяване на правителство, ако се намерят общи приоритети, по които да се обединят политиците. Той изброи и някои от тях  – съдебна система, помощта за бизнеса, демографската картина, здравеопазване, образование като изтъкна, че проблемите са мнного.

До момента Янев не е получавал покана да оглави редовен кабинет, но от думите му се разбра, че не е невъзможно. "Такава покана, ако бъде отправена не бива да се прави към личности, а на базата на визия и приоритети, на коалиция, която ще го излъчи, на базата на това коалиционно споразумение как ще фукнционира този кабинет и след това може да се обсъждат личности", обясни министър-председателят. На въпрос дали е готов за такива разговори той отвърна: "Няма невъзможни неща, въпроса е да има логика, критична маса от хора мислещи подобно" и  повтори, че не на всяка цена би станал премиер в редовно правителство. 

Премиерът коментира и действията на кабинета по време на изборите като каза, че с поведението си всички министри от самото начало са показали, че действат надпартийно в рамките на закона и правилата.

Относно обвинията от страна на ГЕРБ, че върху партията е оказван натиск с цел "изчегъртване" той каза: "Чухме много обивнения, но искам да се върна на моята оценка към МВР по отношение на изборите - тяхната работа бе съсредоточена върху превенцията за купуването на гласове. Органите на МВР показаха много фокусирана работа и здрава дисцплина и действия в рамките на закона". Янев каза, че почти всички партии са се опитвали да купуват гласове.

На въпрос дали са били параван за "Има такъв народ", както ги определи експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, той категорично отвърна: "Категорично не, нито имам такава информация, нито предполагам, че някой от МВР си е позволил такъв тип поведение". За това пък дали са викани на разпит 3000 човека от редиците на ГЕРБ Янев каза, че ако е вярна тази статистика не говорило добре за самите тях. 

Другата гореща тема от последните дни, а именно искането от страна на правосъдения министър Янаки Стоилов ВСС да освободи главния прокурор Иван Гешев, Янев каза, че оценката за работата на обвинител №1 са я дали хората миналата година по време на протестите. По думите му тяхната оценка не е променена: „Хората искат оставката му, хората искат поведение на прокуратурата по начин, по който да бъде възстановена справедливостта в държавата. В това отношение, с действията си, като ръководител на прокуратурата, г-н Гешев за една година не показа различен тип поведение. В мотивите на министър Рашков, представени на министър Стоилов, има достатъчно данни, без да съм юрист – дават основание да се търси такъв вид поведение". 

Янев посочи, че в момента ВСС е на ход да прецени дали аргументите имат правна тежест. „Оронването на престижа на българската прокуратура е сериозен аргумент, предполагам, че ВСС ще се произнесе. За мен е важно това да се случи в рамките на установените правила и рамките на закона“, допълни служебният премиер. По думите му искането идва сега, защото вече има готов доказателствен материал. „Всяко едно действие е политическо или не, спрямо трактовката на този, който иска да го насочи в определена посока. От гледна точка на медийните публикации, те са
свързани точно с тази част за оронването на престижа на прокуратурата. На базата на много медийни публикации може да се извади такъв извод и да се търсят доказателства“, заяви Янев.

Премиерът коментира и рокадите, които служебното правителството извърши. По думите му не са преминали границите и правомощията си. "Персоналните промени трябва да бъдат базирани на професионолизъм. Не всички промени са били съгласувани с мен, така ще излезе, че познавам половината държава. Министрите си носят тяхната отгворност", обясни Янев.

За случая с остраняването на шефа на "Пирогов" Асен Балтов Янев сподели, че решението е на минситър на здравеопазването Стойчо Кацаров. "Според него при ткаъв доклад от НЗОК е длъжен да реагира и аз одобрявам това негово мнение", каза министър-председателят. Той обаче изрази мнение, че такива промени трябва да стават очи в очи, а не през медиите.

Янев отговори на въпрос дали правителството прилагата двойни стандарти, че "стандартът е един – профезионолизъм". За шефа на НАП Румен Спецов пък данните за нарушения още не са доказани и се чакал доклада на прокуратурата.

Накрая към бъдещия си наследник се обърна със следните думите. "Има много неотложни проблеми, ще трябва воля, сила, подкрепа от партите и целия парламент, така че България да получи едно по-добре бъдеще".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.