Стефан де Керсмекер, говорител на Еврокомисията: Изграждането на доверие във ваксините е от ключово значение

Стефан де Керсмекер, говорител на Еврокомисията: Изграждането на доверие във ваксините е от ключово значение

Когато здравето ни е в опасност, икономиките ни също са застрашени

По-силен Европейски здравен съюз ще защити не само нашето здраве, но също така и нашия начин на живот, нашите икономики и общества. Тясната връзка между спасяването на животи и спасяването на поминък никога не е била по-очевидна, казва Стефан де Керсмекер, говорител на Европейската комисия, в специално интервю за Europost.

– Г-н Де Керсмекер, беше дадено началото на имунизационна кампания без аналог в историята на ЕС. Европейските граждани очакват ЕК да осигури пълна прозрачност и безопасност на процеса. Как ще бъдат удовлетворени тези очаквания?

– В съобщението си от 15 октомври относно степента на готовност за ваксиниране срещу Covid-19 ние призовахме за разработването и прилагането на ясни кампании за обществено образоване, за да се справим с разпространяваната подвеждаща информация и изградим доверие във ваксините ни сред гражданите. Тези кампании, на ниво страни членки и Европейска Комисия, вече влизат в действие и би трябвало да спомогнат за справяне с колебанието, що се отнася до приемането на ваксините.

Важно е да се обясни на гражданите, че преди да бъде предоставена за закупуване и прилагане, в процеса си на разработка всяка една ваксина срещу Covid-19 е покрила определени изисквания и доказателствен материал, поставен от научния анализ и оценка на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ).

Изграждането на доверие сред гражданите изисква пълна прозрачност на процеса по оценка на безопасността на ваксините. Ето защо клиничните данни, предоставени от компанията- производител на всяка кандидат ваксина в хода на нейното одобрение за търговско разпространение ще бъдат публикувани след даването на такова одобрение. Това включва докладите за клиничните проучвания, независимо дали въпросните са били проведени в ЕС или в трети страни.

В допълнение, ЕАЛ ще публикува данните за продукта (на английски) веднага щом изготви своето становище по съответната молба за разрешение за търговско разпространение. Агенцията ще оповестява и Европейския доклад за публична оценка, който съдържа обществено достъпната информация за ваксината, включително каква оценка е получила тя от ЕАЛ, в рамките на три дни от момента в който ЕК даде разрешение за търговско разпространение в ЕС.

Пълните Планове за управление на риска (задължително представяните от компаниите планове относно безопасността на ваксината, в които обясняват как проявлението на произтичащите от нея рискове ще бъде предотвратявано или минимизирано) също ще бъдат публично достояние за всяка ваксина.

ЕК води неуморно преговори с производителите с обещаващи разработки на ваксини и вече сме сключили шест Споразумения за предварителна покупка, за да осигурим по-широк достъп на гражданите на ЕС до ваксини. Водят се преговори и по още няколко споразумения.

 – Финансирането напълно осигурено ли е?

 – Общата цел е да се сдобием с широко портфолио от кандидат-ваксини, които използват различни технологични подходи за постигане на възможно най-високия шанс за успешно ваксиниране срещу Covid-19. Единният подход на ЕС към портфолиото е от ключово значение и той позволява сключването на по-добри споразумения и условия, отколкото би било възможно на която и да било държава.

ЕК отдели за тази цел около 2,15 милиарда евро от Инструмента за спешна подкрепа в замяна на правото или задължението на страните членки да закупят определен брой дози ваксини в определен период от време и на определена цена. Освен това, страните членки се договориха да осигурят допълнително 750 милиона евро.

– Имате ли готовност да предотвратите злоупотреби чрез доставки на фалшиви ваксини, за която опасност се чуха предупреждения?

– Интерпол пусна глобално предупреждение, с което алармира, че организирани престъпни групи могат да се опитат да продадат фалшиви ваксини срещу Covid-19 или да направят опит да откраднат ваксини. Веригата за разпространение е сигурна в ЕС благодарение на няколкото проверки, които се осъществяват от участниците по веригата – от производителите и разпространителите на ваксини до здравните работници.

Освен това, всички лекарства, закупувани с рецепта в ЕС, вече са длъжни да носят конкретни предпазни елементи – уникален идентификатор и устройство, доказващо, че съдържанието не е манипулирано.

ЕС също така разполага с мрежа от компетентни власти, които могат да реагират много бързо в случай, че фалшифицирано или подправено лекарство бъде открито във веригата за доставки.

– Учените казват, че ваксините няма да сложат край на пандемията, ако недостатъчен брой хора се ваксинират. Как, все пак, ще убедите европейските граждани да предприемат тази стъпка?

– Доверието във ваксините е сложен елемент и от години е поставяно под въпрос, както в Европа, така и в останалата част от света. Изграждането на обществено доверие е от жизнено значение. Това се видя и от растящите нови случаи на заболявания, предотвратими с вече съществуващи ваксини, като дребната шарка в много страни. Усилията за обществено образоване би следвало да включват медицински лица като надеждни източници по въпросите на ваксинирането.

В допълнение, подобни усилия би следвало ефективно да засегнат проблема с колебанието около ваксинирането, което често е подхранвано от подвеждаща информация и дори дезинформация, разпространявана по интернет. Посланията трябва да бъдат таргетирани и да вземат предвид нуждите на различните групи от население. Нека да повторя, ваксините не спасяват животи. Ваксинирането спасява животи.

– Може ли кампанията за ваксинирането срещу Covid-19 да бъде разглеждана като крачка напред към изграждането на Европейски здравен съюз?

– Опитът ни с настоящата пандемия показва, че координирането и съдействието между страните членки и ЕК са решаващи. Пандемията е едновременно проблем на ЕС и света, който може да бъде преодолян единствено като работим заедно. Стратегията на ЕС за ваксините ясно показа добавената стойност, която носи сътрудничеството на ниво ЕС.

Един силен Европейски здравен съюз ще защити нашето здраве, но също така и нашия начин на живот, нашите икономики и общества. Когато здравето ни е застрашено, икономиките ни също са застрашени. Тясната връзка между спасяването на животи и спасяването на поминък никога не е била по-очевидна. Последните предложения на ЕК за здравен съюз  ще допринесат за по-устойчив вътрешен пазар и трайно икономическо възстановяване в ЕС.

В същото време, дългосрочните тенденции като антимикробната резистентност, негативните изменения в биоразнообразието и климатичните промени, всички те водят до нови растящи заплахи от заразни болести в Европа и в световен мащаб. Затова ЕС трябва да е добре подготвен да реагира на подобни предизвикателства.

 

Визитка

Стефан де Керсмекер е говорител на Европейската комисия по въпросите на здравето, безопасността на храните и транспорта. Преди да се присъедини към институциите на ЕС преди 19 години, той е работил като адвокат в големи правни кантори.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.