0

Д а работи по нови спектакли и дори да събере трупа за свой театър – това били мечтите на обичания от поколения българи актьор Стефан Данаилов преди да си отиде в края на ноември миналата година.

Да работи по нови спектакли и дори да събере трупа за свой театър – това били мечтите на обичания от поколения българи актьор Стефан Данаилов преди да си отиде в края на ноември миналата година.

„Напоследък е много често в спомените ми“, призна пред бТВ племенницата на Данаилов - Росица Обрешкова, която заедно с Петя Дикова готви документален филм за Мастъра.

Той обичаше да казва, че важното е да си добър човек.

Сега, когато покрай сценария връщам толкова спомени, си обяснявам си защо той беше добър човек. Първо, той помагаше винаги, когато някой го потърсеше. Винаги забравяше, че е помогнал. Живееше в идеята, че ще получиш само това, което си дал. Никога не съдеше хората и истински се радваше на успеха на другия“, разказа още Обрешкова, като допълни, че до последно – дори и след травмата на крака му през лятото миналата година, той е искал да се завърне на сцената с думите: „Ако не стъпя на сцената, няма да проходя повече“.

Въпреки това дълго се пазел от завръщане в театъра, като за участието му в последния му спектакъл – „Актрисата“ (реж. е именно Обрешкова), го убедила Аня Пенчева.

„Хареса му, вдъхнови се, тъй като заедно режисирахме. Той се занимаваше с актьорите, аз – с всички останали неща около едно представление. Премиерата се състоя в Димитровград в един малък, кокетен театър. И видях едни хора, които дойдоха облечени, направени, разкошни – подготвени за среща с него. След представлението  той излезе пред театъра и не знам колко часа стоя, за да раздава автографи и да се снима с тия хора. Той беше истински щастлив“, спомни си още племенницата на Данаилов.